Közélet

2007.05.03. 10:29

Kitárják a kapuikat a csabai tornatermek

Kitárják kapuikat a békéscsabai tornatermek a hétvégeken is. A cél, hogy minél többen mozogjanak, a sportolás váljon családi, közösségi élménnyé.

BEOL

A lakosság egészségi állapotának javítása érdekében, a rendszeres fizikai aktivitás, azaz a rekreációs célú sportolás széleskörű lehetőségének biztosítása érdekében az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium Sport Szakállamtitkársága 2006-ban elindította az úgynevezett „Tárt Kapus Létesítmények” programját.

Ennek keretében a meglévő sportlétesítmények hétvégi nyitva tartásának támogatásával lehetőség nyílt a különféle korosztályok, családok számára a sportolási lehetőségeket biztosító terek kedvezményes igénybevételére — tájékoztatott Botyánszky Mária, a békéscsabai polgármesteri hivatal sajtóreferense. A „Tárt Kapus Létesítmények" program megyei szinten átlagosan 8–10, megyei jogú városonként 2–4 létesítményben biztosított sportolási lehetőséget a mozogni vágyóknak. Az országban, 2006-ban összesen 311 helyszínen folytak a programok.

A programhoz már a tavalyi évben csatlakozott Békéscsaba városa. A hétvégeken, három helyszínen nyitottak ki a létesítmények: a Petőfi Utcai Általános Iskolában, a Szent László Utcai Általános Iskolában, valamint a Szabó Pál Téri Általános Iskolában.

A tapasztalatok rendkívül kedvezőek voltak: rengeteg gyermek és felnőtt vett részt a szervezett eseményeken, illetve az ad hoc módon összeállított viadalokon. Olykor valódi családi programoknak is otthont adtak az intézmények.

A Tárt Kapus Létesítmények program idén is folytatódik. A költségek 80 százalékát a minisztérium biztosítja, többi önkormányzati önerő. A helyszínek ugyanazok lesznek, mint az elmúlt esztendőben. Az oktatási intézmények tornatermeinek, illetve iskola udvarainak ajtaját az iskolai időszakban, szombatonként 8 és 12 óra között nyitják ki a sportolni vágyók előtt (de lesznek nyitott hétvégék a nyári szünidő alatt is!).

Ezen eseményeken bárki részt vehet, aki csak mozogni szeretne. Lehet futballozni, röplabdázni, kosárlabdázni, tollaslabdázni, pingpongozni, lábteniszezni, s mindazon sportágat űzni, amelyre a helyszín lehetőséget biztosít. Mindemellett egyszer-egyszer lehetőség nyílik más, kevésbé ismert és „mindennapos” sportág kipróbálására is, mint például a floorball, a rögbi, a baseball, a vívás… Egy-egy adott hétvége programjának részleteit a „tárt kapusban” részt vevő három oktatási intézményben tudhatják meg.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!