Közélet

2007.05.14. 15:34

Jubilált a Kemény

Új gimnáziumnak épült, de az elmúlt negyven évben helyt adott az intézmény egészségügyi, földmérési és vasúti képzésnek is. Ebből még kevesen találják ki, hogy a békéscsabai Kemény Gábor Logisztikai és Közlekedési Szakiskoláról van szó.

F. M.

A jubileumot a Kemény Gábor Napok programsorozatán ünnepelte az intézmény. Egy héten át egyebek közt lövészverseny, kiállítások és műveltségi vetélkedők várták az érdeklődőket. A Kemény-napokon tartották meg az Ifjúsági Vöröskereszt Bázisiskola avatóünnepséget is. A jószolgálati tevékenyég számottevő hagyományokkal rendelkezik az oktatási intézményben: a diákok mintegy száz százaléka vöröskeresztes tag.
Egy másik szervezet logója is az iskolába lépő szemébe ötlik. A Citroën az országban négy szakiskolát támogat, köztük a Keményt is. Tanulmányi eredménye alapján 2005 óta minden tanévben két diák kap ösztöndíjat az autós cégtől.
— Hozzánk fiúsított lányok és veszélykeresők járnak — jelentette ki nevetve Skultétiné Barna Anita igazgatónő, amikor arra kértük, mutassa be iskoláját. Az 522 tanuló közül több mint 400 fiú. Egy néhány éve készült pszichológiai felmérés eredményeképpen a diákok többségét a „veszélykereső” kategóriába sorolták. Ez nem is csoda, ha figyelembe vesszük, az iskola padjaiból kikerülve milyen sokan választják a rendőri vagy határőri hivatást.
— A technikai fejlődéssel párhuzamosan formálódott a képzési struktúra is, a jelenlegi profil 2003-ban alakult ki. A jövőben a Békéscsabai Szakképző Centrum részeként is megőrizzük a „keményes lét” hagyományait és az iskola egyedi arculatát — mondta az igazgatónő, aki 18 éve dolgozik az intézményben. Visszatekintésében arról szólt, hogy a művésztanártól az országgyűlési képviselőn keresztül a bankigazgatóig az élet legkülönbözőbb területén dolgoznak volt keményes diákok:
— Néha nekem is meglepetést okoz, kik jártak az iskolába. A teljesség igénye nélkül, a művészet területéről említhetem Bácsfalvi Zoltánt, Lonovics Lászlót vagy Martin Gábort. Az iskola hírnevét több sportoló is öregbíti, például hozzánk járt Marton Lajos súlyemelő és Németh Ferenc röplabdajátékos. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!