Közélet

2007.05.02. 14:19

Emelkedik a rosszindulatú bőrdaganatok száma

Sokan talán nem veszik komolyan az intő szavakat, káros az UV-sugárzás, vékonyodik a védelmünket biztosító ózon réteg. Mindezek a természeti jelenségek az emberi környezeti ártalmak káros következményei, s nagyon sok bajt, szomorúságot okozhatnak. Valamennyire tudunk védekezni ellenük.

B. zs.

A gyulai Pándy kórházban 2004 októberétől működik a bőrgyógyászati onkológiai szakrendelés (dermatoonkológia), amelynek vezető főorvosa, dr. Ócsai Henriette. Tőle szereztük ismereteinket, mire vigyázzunk hétköznapjainkon és a közeledő fényes, meleg napokon.
Szakterülete a bőr különböző rákos megbetegedései, de természetesen általános bőrgyógyászati betegségekkel is foglalkozik.
— A nyár közeledtével a napsugárzás testet-lelket melengető, gyógyító örömei mellett gondolnunk kell annak káros hatásaira is. — bocsátotta előre  a főorvosnő. — Az ózonréteg vékonyodásával, az UV sugárzás erősödésével egyre kifejezettebbé válik bőrre kifejtett maradandó károsító hatása. Világszerte nő a rosszindulatú bőrdaganatok száma.
Magyarországon évente 15 ezer új esetet regisztrálnak. A bazalióma (a bőr alapsejtjeiből kiinduló rosszindulatú daganat) a leggyakoribb rákféleség. Szerencsére az életet legtöbbször nem veszélyezteti, áttétet igen ritkán ad, azonban kiújulási hajlama, időnként agresszív lokális (helyi) viselkedése — ami főként arcon nem elhanyagolható tényező — az életminőséget nagyon megronthatja.
A tartós ultraibolya sugárzáson kívül, az onkológiai kezelések (irradiáció, kemoterápia),illetve a szervezet a szervezet ellenállóképességének csökkenésével járó állapotok, arzénes víz, világos bőrtípus, genetikai háttér is a rizikótényezők közé tartozik. Kezelésében a sebészi kezelésen kívül egyéb megoldásokat is választhatunk.
A spinalióma (a bőr laphámrákja) leggyakrabban aktinikus keratózis, rákmegelőző állapotok talaján alakul ki. Kevésbé gyakori, mint a bazalióma, de agresszívebb. Nyirokutakon áttétet is képezhet. A laphámrák elsősorban az UV – sugárzás káros hatásának köszönhető, de hegekben is gyakran kialakul. A csökkent immunitásúak nagyobb rizikónak vannak kitéve. Terápiájában a sebészi kezelés az elsődleges.
Az egyik legrosszabb indulatú daganatféleség, a festékes bőrrák, a melanóma. A melanóma a bőr festéket termelő sejtjeiből, a melanocytákból kiinduló daganat. Előfordulási gyakorisága rohamosan nő. Általánosságban mondható, hogy évtizedenként megduplázódik a melanómások száma. Százezer lakosra nézve évente 15-18 ezer új esettel számolhatunk. Magyarországon 2006-ban közel 2000 új esetet regisztráltak és sajnos közel félezren haltak meg ebben a betegségben. Rizikótényezők között a genetikai adottságok, világos szem és bőr mellett az UV-sugárzás, gyermekkori napégések, sokszámú anyajegy megléte is fontos szerepet játszik. Időben felfedezve gyógyítható daganatról van szó. Ellátásában az elsődleges szerepet játszó sebészi, megfelelő biztonsági zónával történő eltávolításán kívül nyirokcsomó műtéti ellátására, kiegészítő immun- és kemoterápiára, ritkábban sugárterápiára is szükség lehet. A melanoma malignum agresszív viselkedése mellett másik jellegzetes tulajdonsága rendkívüli szeszélyessége.

Országos melanómaszűrő-nap megyénkben

Május 5-én, szombaton Magyarország több pontján is ingyenesen megvizsgálják a szűrés helyszíneire érkezők anyajegyét.
A bőrgyógyászok által szervezett betegségmegelőző kampány segíti a rosszindulatú bőrdaganatok időben történő felderítését, kizárását.

Békés megyében a következő helyeken és időpontokban várják az orvosokhoz fordulókat:
Egyesített Egészségügyi Intézmény és Rendelőintézet Bőr- és Nemibeteggondozó, 5630 Békés, Vásárszél utca 2. Regisztráció nem szükséges, a vizsgálat ideje: 8-tól 16 óráig.
Dr. Bede Julianna, Rendelőintézet, 5500 Gyomaendrőd, Hősök utca 57. Regisztráció nem szükséges, szűrés ideje: 8-tól 16 óráig.
Dr. Ócsai Henriette, 5700, Gyula, Várkert utca 1. Bejelentkezés: 06-30-967-9114. A szűrés ideje: 8-tól 10-ig. Június 9-én, szombaton 8-14 óra között anyajegy, melanóma ingyenes szűrést, tanácsadást végeznek Gyulán, a Pándy Kálmán kórház- rendelőintézet IV. emelet 428.-as rendelőjében is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!