Közélet

2007.05.18. 17:24

Előnyt ígért a hátrányos helyzetűeknek Lamperth Mónika

— Az uniós fejlesztési források elosztásánál előnyt kell élvezniük a leghátrányosabb helyzetű kistérségeknek — mondta dr. Lamperth Mónika önkormányzati és területfejlesztési miniszter pénteken Füzesgyarmaton, a Kisvárosi Önkormányzatok Országos Érdekszövetsége tavaszi közgyűlésén.

B.I.

A közgyűlésén dr. Lamperth Mónika önkormányzati és területfejlesztési miniszter elmondta, a most hatályos jogi szabályozás szerint a 168 kistérség közül 95 számít hátrányos helyzetűnek. Ezen belül is van még 48 olyan, ami az úgynevezett leghátrányosabb helyzetű kistérségek közé tartozik. A készülő szabályozás elvei még nem mutatják, hogy konkrétan melyik kistérség hová kerül, de a modellszámítások szerint nagyjából hasonló eredmény várható, vagyis a 95 hátrányos helyzetű kistérségből 92-93, és a 48 leghátrányosabb helyzetű kistérségből mintegy negyven marad.
A miniszter Az önkormányzati rendszer továbbfejlesztésének irányai című előadásában azt is hangsúlyozta, miszerint a hátrányos helyzetű kistérségek javára kell differenciálni a támogatások odaítélésénél.
Azt már dr. Sütő László marcali polgármestertől, az érdekszövetség elnökétől tudtuk meg, hogy tizenhat esztendeje 32 város alapította az önkormányzati szövetséget. Létjogosultságukat, munkájukat mi sem igazolja hívebben, mint az a tény, hogy mára 109 várost számlálnak tagjaik között.
Tóth Imre sarkadi polgármester a 28 leghátrányosabb kistérségnek juttatandó, 120 milliárd forint költségű Zászlóshajó-projektről érdeklődött. A miniszter úgy reagált: „E témában valóban fokozni kéne a tempót.”

Címkék#Tóth Imre
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!