Közélet

2007.05.30. 15:06

Egyre több az eladósodott család Békésben is

Az elmúlt években megduplázódott a jelzáloggal terhelt ingatlanok száma. Békés megyében minden ötödik család nehezen vagy egyáltalán nem tudja fizetni a felvett kölcsönt.

BEOL

— A növekvő kiadásokat évről évre egyre nagyobb arányban finanszírozza a lakosság valamilyen kölcsönből, legyen az áruhitel vagy jelzáloghitel. Mostanság főleg a tartós fogyasztási cikkeket veszik az emberek szabadfelhasználású jelzáloghitelből — vázolta a helyzetet Molnár Viktor. A megyeszékhelyi pénzügyi tanácsadó hozzátette, az ügyfelek jelentős része nem méri fel reálisan a bevállalható terhek nagyságát.

— Szembetűnő a rossz hitelek arányának növekedése. A bedőlt jelzálogkölcsönök 50 százalékáról már az első évben kiderül, hogy a felvevő nem tudja teljesíteni a vállalását. A helyzet azonban tovább romolhat, 2010—2012–re a magyarországi lakások 40—50 százalékát is jelzálog terhelheti — fogalmazott Molnár Viktor.

Szavait Gurbán Beáta békéscsabai hitelügyintéző is megerősítette.
— Sokan váltják ki magasabb kamatozású áruhiteleiket és személyi kölcsöneiket alacsonyabb kamatozású jelzáloghitelekkel. Munkám nagy részét az ilyen típusú ügyletek teszik ki — hangsúlyozta.

Egy tótkomlósi, négytagú családnak sem volt más választása, a kiszemelt kertes házat csak hitel segítségével tudták megvásárolni. Ötmillió hiányzott a kasszájukból. A családfenntartó elárulta, nem volt egyszerű meghozni a döntést.

— Feleségem és a lányok egyetértésével úgy határoztunk, összébb húzzuk a nadrágszíjat, így lehet megvalósítani az álmukat, hogy mindenkinek külön szobája lehessen. Nyögjük a részleteket, havonta negyvenezer forintot emel le a számlámról a pénzintézet. Két évtizeden át semmi nem biztos — panaszkodott.

Egy orosházi família a közelmúltban szintén ötmillió forint jelzáloghitelt vett fel.
— Több hitelünk is volt, szép számmal sorakoztak a konyhaszekrény fiókjában a befizetésre váró csekkek. Ráadásul némelyik igen magas kamattal. Házunkat eleve hitelre vettük, még a kilencvenes évek közepén, amikor kezelési költséggel együtt csak majdnem 30 százalékra kaptunk kölcsönt. Ugyancsak részletre vásároltuk a használt családi autót és a háztartási gépeinket is, különben évekig spórolhattunk volna. Az egyik bank hitelkiváltást hirdetett, aminek az „ára” a jelzálog, de az már amúgy is terhelte a házunkat — nyilatkozta a családapa.

— Sajnos nemcsak a jelzáloggal terhelt ingatlanok száma növekszik nagymértékben, hanem egyre több a fizetésképtelen adós is — tájékoztatta lapunkat Bak Péter. A Békés Megyei Földhivatal vezetője kifejtette, szintén emelkedett a megyében a hitelintézetek felé fennálló tartozás.

— Akik már nem tudják rendezni az adósságokat, azokkal szemben végrehajtási eljárást kezdeményeznek. A legrosszabb esetben árverés is történhet, és ilyenkor előfordulhat, hogy az ügyben érintett ingatlan féláron kerül az új tulajdonoshoz — beszélt az eljárásról Bak Péter.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!