Közélet

2007.05.16. 17:07

Csak hosszú távon oldódhat meg a foglalkoztatás Békésben

Fájó pont a Viharsarokban a foglalkoztatás helyzete, s a sebekre a legújabb közmunkapályázatok is csak átmenetileg hoznak gyógyírt. Javulás igazából csak hosszabb távon várható.

Cs.Á. - P.G.

Más lehetőség nincs, a családot el kell tartani: ezért akár szemétszedést, takarítást is vállal a gyulai kistérség egyik településén az érettségizett, középkorú hölgy. A matura huszonöt éve még rangot jelentett, s ő maga sem ilyen munkáról álmodott. Most azonban ott tart, hogy a nevét azért nem kívánja nyilvánosságra hozni, mert fél, ha sokat elégedetlenkedik, még a közmunkaprogramban sem jut neki hely.
Surman Miklóst is a kényszer vitte a közmunkához. A békési roma férfi ugyan több végzettséggel is rendelkezik, hagyományos értelemben vett munkahelyen még nem dolgozott.
— Sajnos kísért a származás. Több helyre is jelentkeztem már, de hiába értem oda elsőnek, az adott állást valahogyan már mindig betöltötték. Sajnos a közmunka szinte az egyetlen lehetőségünk az elhelyezkedésre — mondta a férfi, akit főnökei megbízható, jó munkásnak tartanak.
Jákli Jánosné munkavezető a kérdéssel kapcsolatban elmondta, hogy számos értékes ember dolgozik közmunkásként. Békésen közülük jelenleg mintegy nyolcvan százalék roma. Az ilyen módon foglalkoztatott férfiakat és nőket maximum egy évig alkalmazhatják, utána legalább három hónapra el kell menniük munkanélkülinek, illetve újkeletű néven álláskeresőnek, s csak ezután lehet visszavenni őket.
Az átmeneti megoldást jelentő közmunkaprogramok dzsungelén a kisebb önkormányzatok nem tudják átvágni magukat, de a nagyobbak sincsenek irigylésre méltó helyzetben. Ritka az, hogy önállóan érdemben előre tudjanak lépni, így legtöbbjük, források híján, szinte gúzsba kötve kínlódik, a tőkeerős vállalkozók pedig hiányoznak a Viharsarokból.
— Mi a telephely-fejlesztési programtól remélünk új munkahelyeket, amiben koordináló szerepet vállaltunk — fogalmazott Farkas Zoltán, a megyei képviselő-testület alelnöke. Ha ez a sokszereplős program sikeres lesz, olyan munkahelyek jöhetnek létre a megyében, amelyek nem rövid távra szólnak, s ezeket az uniós források szerencsés esetben még meg is fejelhetik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!