Közélet

2007.05.03. 15:12

Az elszármazottak is gyűjtöttek a tótkomlósi letelepedési emlékműre

A szlovákiai Galántán élő szobrászművész, Szabó László készítette el Tótkomlós letelepedési emlékművét. A műalkotás elkészíttetése komoly anyagi áldozattal járt, meghaladta a 10 millió forintot. A megvalósításban segített Galánta, Tótkomlós testvértelepülése Jelsava városa. A komlósi önkormányzat pályázati lehetőségeket is kihasznált.

cs. i.

A központi motívum egy mélyen gyökeret vert öreg fa, ég felé nyúló ágakkal, bronzból, mely a városban letelepedett szlovákság szimbóluma. A betűkkel borított, a település történetének időrendi sorrendbe állított, kétnyelvű leírásával díszített fa 250-300 centiméter magas, csiszolt gránitlapon elhelyezett.
A város napján felavatott emlékmű mögött a Tátrából származó gránit tömb áll, mely a címerből ismert, hármas domb szimbóluma. A letelepedési emlékmű alapkövét 2006. április 29-én helyezték el neves személyiségek. A város a gránit köveket a Szlovák Nemzeti Parktól kapta, melynek tömege 9 tonna. A fuvarköltséget Tótkomlós testvértelepülése, Jelsava állta.
A műalkotás elkészíttetése komoly anyagi áldozattal járt, meghaladta a 10 millió forintot. A megvalósításban segített Galánta, Jelsava városa. A komlósi önkormányzat pályázati lehetőségeket is kihasznált. A Tótkomlós Városért Közalapítvány kuratóriumának a döntése értelmében az emlékmű állításához 500 ezer forinttal járult hozzá. A Budapesti Képző- és Iparművészeti Lektorátus 600 ezer forintot adott erre a célra. A helyi lakosság és az elszármazottak is összefogtak. A magánszemélyek által érkezett adományokból félmillió forint jött össze. A testületi döntés értelmében a hiányzó összeget az önkormányzat a költségvetéséből biztosította.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!