Közélet

2007.05.03. 16:57

A város eleganciája az utcabútorokkal születik

A parkokban és a tereken az utcabútoroknak kitüntetett szerep jut. A pihenőhelyek meghittsége, a belvárosok eleganciája velük születik. Húsz—harminc éve akár az Alföldön, akár fent, északon jártunk, ugyanazokon a egyenpadokon feszengtünk. A kényelmetlen ülőalkalmatosságokat mára elsöpörte az idő, mint ahogy a behorpadt szeméttartókat és az agyonhajlítgatott kerékpártartókat is.

Cs. R. — Cs. I. —L. J.

Az emberek szívesen időznek szép környezetben, így a művészeti alkotások több településen pihenőhelyek is egyben.
Szabó Anikó, Békéscsaba városi kertésze ehhez példaként az Andrássy utcán a Kirándulók szobrát, illetve a térplasztikát említette, amelyekhez egyaránt műkő ülőalkalmatosság tartozik.
Ma, amikor a tervezők a közterületek kialakításán gondolkodnak, annak berendezését is megálmodják. A sétálóutcán a modern és a klasszikus formák keverednek, bizonyítékaként annak, hogy a mívesen formált öntöttvas kandeláberek, szeméttartók, hirdetőoszlopok és kerékpártartók a fához és műkőhöz egyaránt jól illeszkednek.
A külcsín és a kényelem mellett a tartósság is szempont. A megyeszékhely a köztéri bútorok karbantartására, felújítására és a rongálások javítására évente 6,5 millió forintot költ.
A békéscsabai Széchenyi-ligeti játszótér az otthonossága miatt is kedvelt. Ottjártunkkor egy sereg kisgyerek nyüzsgött a homokozóban és a mászókákon. Az óvónők és az anyukák a készségfejlesztő játékok mellett a kényelmes padokat dicsérték. Jó az is, hogy ott az ivókút, így elég, ha harapnivalót hoznak a gyerekek.
Gyomaendrőd sokáig nem dicsekedhetett köztéri bútoraival. Két éve azonban az egykori gyomai piac területén átadták a Kner teret, ahol nem csak a különleges csobogó ösztönzi megállásra a járókelőket, hanem az árnyékolókkal ellátott padsor is, amely a Kner-emlékművet övezi. Az árnyékolók alatt sokan megpihennek, igaz, néhányan hiányolják a pergoláról a futóvirágokat, melyek nemcsak díszítenének, hanem több árnyékot is adnának a padokon ülőknek. Fábián Lajostól, a Gyomaközszolg Kft. igazgatójától megtudtuk, hogy ilyen növények kiültetését egyelőre nem tervezik.
Az orosházi Városüzemeltetési Zrt. javában készül a nyárra, a telephelyen javítják a megrongált utcabútorokat, festik és cserélik a hiányzó fa ülőkéket. A város egyik legszebb parkja lett az Árpád-kert, ahová új kovácsoltvas padokat is kihelyeztek, fadézsákba pedig virágokat ültettek. Az Eötvös téren, a Széchenyi téren és Gyopároson is rendezett, épített környezetben pihenhetnek az emberek. A cél, hogy Orosháza az idén is fürdővárosi hangulatával csábítson.
Most a mélyzöld, a fűzöld és a selyemfényű fekete köztéri bútorok az igazán divatosak, a vevők a kő, fém és fa alapanyagút, illetve ezek kombinációját keresik. A míves, klasszikus formák különösen kedveltek. Felértékelődött a kopásállóság, kivált a játszóterekre szánt padoknál. Előny, ha a kereskedő vállalja, hogy a megrongált darabokat gyorsan pótolja. A díszítésben újabban nagy szerepet kapnak a virágdézsák, a gyártók az igényekhez igazodva anyagban és formában változatos darabokat kínálnak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!