Közélet

2007.04.20. 13:50

Szarvason adta át a leköszönő zöldminiszter a Pro Natura-díjakat - az agyonvert tanár munkásságát is elismerték

A Körös-Maros Nemzeti Park szarvasi látogatóközpontja szolgált ma a Pro Natur-díjak átadásának helyszínéül. Az elismeréseket dr. Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszter adta át.

l. j.

A Pro Natura-díjakat hagyományosan minden esztendőben a Föld napja (április 22.) alkalmából nyújtja át a környezetvédelmi tárca vezetője az arra érdemes természetvédelmi szakembereknek.  Idén hatan vehették át ezt a jeles elismerést, köztük Tirják László, a Körös-Maros Nemzeti Park igazgatója, akinek a Dél-Alföld természeti értékeinek védelme, megőrzése érdekében végzett munkáját, a KMNP létrehozásában kifejtett tevékenységét és tízéves igazgatói munkáját ismerték el.

Pro Natura Emlékplakettet tízen, miniszteri elismerő oklevelet pedig tizenegyen kaptak. Utóbbiak között van a KMNP két munkatársa: Lengyel Tibor természetvédelmi tájegységvezető és Puskás László természetvédelmi őrkerület-vezető.

A díjátadás után a házigazda, Tirják László fogadásra invitálta a résztvevőket, köztük dr. Persányi Miklóst is a látogatóközpont szomszédságában álló Csáky-Bolza kastályba, amely a nemzeti park központjául szolgál.

Az ebéd ezekben a percekben is zajlik, főfogásként szürkemarhát szolgálnak fel, házi káposztával és galuskával. A miniszter ebéd után visszaindul Budapestre, a többi meghívott vendég azonban a délután folyamán látogatást tesz a Szarvasi Arborétumban.
 

Posztumusz tüntették ki az Olaszliszkán agyonvert tanárt

További Pro Natura-díjasok: Garancsy Mihály, a TermészetBÚVÁR Magazin főszerkesztő-helyettese a Kárpát-medence flórájának és faunájának megismertetéséért; dr. Juhász Árpád geológus, a TV2 tanácsadója a természettudományok, különösen a geológia területén folytatott ismeretterjesztő tevékenységéért; Tömösváry Tibor, a Zöld Folyosó Közalapítvány programvezetője pedig Somogy megye természeti értékeinek megőrzése érdekében végzett munkájáért részesült a miniszter által átnyújtott Pro Natura-díjban. Ugyanezt az elismerést ítélték oda — posztumusz — Szögi Lajosnak, a Tiszavasvári Kabay János Általános Iskola néhai tanárának, aki igen sokat tett az ifjúság környezeti neveléséért. Mint emlékezetes, Szögi Lajost gyilkolták meg gyermekei szeme láttára tavaly ősszel Olaszliszkán, miután elütött egy helyi kislányt, aki könnyű sérüléseket szenvedett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!