Közélet

2007.04.11. 21:33

Ötvenezerért ballag már a vén diák

Sokba kerül a középiskolából a ballagás. A szép ünnepség 45—50 ezer forintot kapásból elvisz a családi kasszából. Május első hétvégéjén búcsúznak a vén diákok.

F. G. K. - Cs. Á. - P. G.

Mélyen a zsebükbe nyúlnak mostanában a szülők, hogy minél emlékezetesebbé tegyék a ballagást. A költségeket nem lehet megúszni, csak csökkenteni.

— Az ebédre csak a szűkebb családot hívtuk meg, így is több mint húszan leszünk — mesélte lapunknak egy békési édesanya. Mint elmondta, Péter fiuk most végez Békéscsabán, a Gépészeti és Számítástechnikai Szakközépiskolában. — Bográcsban főzünk majd. Arra, hogy étteremből hozassuk az ebédet, nemigen van pénzünk. Így is drága a készülődés. Az ünnepi öltöny az inggel és a nyakkendővel 32 ezer forint volt, amihez még cipőt is kell venni. Szerencsére az iskola, ahol tud, tehermentesít, hiszen a felvételi is sokba kerül.

A szülők zöme nem sajnálja a pénzt a ballagásra, sokszor hitelt felvéve fizetik ki a költségeket. Ennek ellenére nem mindenki elégedett. Egy végzős békéscsabai diák azt mondja, sokkal logikusabb lenne az érettségi után ballagni, akkor mindenki felszabadultabban viselkedne. Renáta szerint nyomasztó, hogy nyakukon az érettségi, és csak remélik, hogy vén diákból hamarosan gólyává válnak.

— Csalódtam a lányom két évvel ezelőtti ballagásán — mondta a békéscsabai Bognár Jánosné. — Nem meghatódottságtól zokogó diákokat vártam, nem is érzelgős beszédeket. Mosolygós gyereket szerettem volna látni. Ehelyett csokorgyűjtögető lépcsőtúra volt. Mindenki azt nézte, a másik több, szebb csokrot kapott-e, illetve, hogy a szülők milyen fényképezőgéppel villognak.

Mivel a békéscsabai Bartók Béla zeneművészeti szakközépiskolába egy átlagos intézménynél jóval kevesebben járnak, családiasabb a hangulat.
— Huszonnégy növendékünktől köszönök el május 4-én, péntek délután a kapuban — mondta Csajányi Melinda igazgató. — A diákok a napokban szerenádoznak. Mivel nálunk egy növendékre két pedagógus jut, az összejövetel szervezést igényel. De mindig megéri a fáradozást, mert nagyon szép, amikor a diákok megköszönik tanáraiknak a munkát.
Nem mindenki szereti az éneklő, gitározó diákokat, főleg a bérházban lakók orrolhatnak a napokban a pedagógus szomszédra. Az egyik békéscsabai tanár, hogy megelőzze a bajt, kitesz a lépcsőházba egy papírt, amelyen elnézést kér az esetleges zajért.

Több mint kétszáz öreg diák búcsúzik el hamarosan a békési Farkas Gyula Mezőgazdasági Ipari Szakképző Intézet, Gimnázium és Kollégiumtól. Az idei ballagás különleges lesz. A tanulók két helyszínről, a Vásárszél és a Hőzső utcáról indulnak el az ünnepség színhelyére, az Erzsébet-ligetbe. A hét búcsúzó osztályhoz minden bizonnyal több mint ezer rokon és barát érkezik.

Kapnak ugyan egy hét pihenőt a tanév végén az újkígyósi diákok, hogy felkészüljenek a ballagásra, de a várakozás izgalma és egyéb praktikus szempontok nem engedik, hogy mindent akkorra halasszanak.

— A fényképezkedésen és a ruha kiválasztásán túl vannak már a fiatalok, bár szerintem sokan legalább annyira várják a bolondballagást. Itt nyolc év eseményeiből adnak osztályonként egy-egy meglepetésműsort — ecsetelte Buday György. A nyugdíjba készülő igazgató is utoljára ballag, legalábbis szeretett iskolájában.

Mindenhol másképp tartják az ünnepséget, és mások az elvárások is. Egyre több intézményben kötelező kezdettől fogva a matrózblúz, így legalább ezt nem érettségi előtt kell megvenniük a diákoknak. A fiúk öltönye is egyre több intézményben egységes. Mindennek ellenére nem kis beruházásra kényszerülnek mostanában a családok. Ha mindenből újat vesznek, legalább 45—50 ezer forintot költenek. Ha különlegesen szép sminket, frizurát szeretnének a lányok, az pluszköltség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!