Közélet

2007.04.12. 15:21

Nincs több mellébeszélés - szigorodik a Munka Törvénykönyve

A Munka Törvénykönyvének változásai április elsejétől érintik a munkaadókat és a munkavállalókat. Az ellenőrzési törvényt is módosították.

cs. i.

Abban megfogalmazták: olyan munkahelyen, ahol különböző cégek alkalmazásában álló munkavállalókat egyidőben foglalkoztatnak és a munkaügyi ellenőrzéskor valamelyik foglalkoztató személye nem derül ki, feltételezik, hogy az érintett dolgozók foglalkoztatója az, aki a tevékenységet a munkahelyen ténylegesen irányítja.
Dr. Balázs Mihály, az Országos Munkabiztonsági és Munkaügyi Főfelügyelőség (OMMF) dél-alföldi regionális igazgatója tapasztalataikról mesélt.
A letagadás, a félremagyarázás, a mellébeszélés nem lehet kibúvó április elsejétől felügyelőik előtt. A törvény konkrétan fogalmaz, és segítséget ad a helyzet tisztázáshoz, valamint a feketemunka elleni küzdelemhez is. A Munka Törvénykönyvében a szabadságolás kérdése talán a legfontosabb változás. A régi szabály az volt, hogy a munkavállaló az adott évben vegye ki a neki járó, őt megillető szabadságot. Átvihette azt, ha munkaadója fontos gazdasági érdeket nevezett meg. A törvényalkotó mostantól elvárja, hogy a munkáltató a kivételesen fontos gazdasági érdekét bizonyítsa is. 2008 januárjától érdemes majd vizsgálni, hogy a munkaadók betartják-e ezt a konkretizált törvényi megfogalmazást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!