Közélet

2007.04.16. 19:40

Komolyabb lesz a gépjármű műszaki vizsga - torlódások várhatók

Szigorításokat vezetnek be a járművek műszaki vizsgáztatásánál május elsejétől. Mindezzel a lopott autókat és a hamisított alvázszámokat akarják kiszűrni. A környezetvédelmi mérésnél megyénkben visszaéléseket is tapasztalt a hatóság.

Ny.L.

Április 24-éig nem vihetik az autószerelő műhelyek a békéscsabai közlekedési hatóságnál keddre és péntekre fenntartott helyeikre műszakiztatni ügyfeleik gépkocsijait. Ennek oka, hogy új ügyviteli rendszerre áll át a korábban közlekedési felügyelet névre hallgató szervezet. Erre azért van szükség, mert május elsejétől a műszaki vizsgáztatásban is változások lesznek. 
Hétfőn a Békéscsabai Ipartestület és az Autószerelők Országos Szövetségének megyei szervezete fórumot tartott, itt szóba kerültek a módosítások. Susánszki György, a közlekedési hatóság békéscsabai osztályvezetője hangsúlyozta, eddig az alváz- és a motorszámot, a rendszámot és a forgalmi engedélyt csak megnézték a vizsgabiztosok. Májustól már a központi nyilvántartó adataival is összevethetik a látottakat. Miután pedig lefotózzák az autót, a technika segítségével információt kérhetnek arról, hogy egy akkori gyártmánynak így kell-e kinéznie minden tekintetben. Festékvastagságot és az alvázszám környezetében anyagfolytonosságot is néznek. Ha egy gyanús autót műszakilag rendben találnak, akkor két hónapra kap a jármű műszakit, és ezalatt a tulajdonosnak el kell végeztetnie az eredetiségvizsgálatot.
Kertész János, az Autószerelők Országos Szövetségének megyei elnöke kiemelte, a külső vizsgahelyeknek is alkalmazkodniuk kell az új rendszerhez. Ez műhelyenként legalább 1—1,5 millió forintos költséget jelent. Megtudtuk mindemellett, hogy a közlekedési hatóság megyénkben több műhelyben visszaéléséket tapasztalt a gépjárművek környezetvédelmi mérésénél, ezért ezeknek a mérőhelyeknek a működését felfüggesztették.
Kertész János elmondta, úgy tudják, hogy a vizsgáztatási jogra pályázni lehet majd. Aki azonban nem rendelkezik például diagnosztikai sorral, annak tízmilliókat kell költenie a szükséges berendezésekre. Jelenleg megyénkben a közlekedési hatóság telephelyén kívül 21 helyen műszakiztatnak gépjárműveket. A vizsgák fele-fele arányban oszlanak meg a hatósági és a külső vizsgahelyek között.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!