Közélet

2007.04.05. 14:15

Hamis gyógyszer a barna hátizsákban

Vényköteles gyógyszereket árulnak a békéscsabai piacon — hívta fel lapunk figyelmét több olvasónk. A barna hátizsákos férfi mindent megszerez, ha az ügyfél úgy kívánja.

F. G. K.

Ponyváról, terítők, porcelánok és zoknik mellett korábban is kínálgatták eredeti csomagolású vagy éppen felbontott dobozos vitaminokat, vény nélkül kapható lázcsillapítókat. Az utóbbi hetekben, szombatonként azonban egy barna hátizsákos férfi sorra állítja meg a nézelődőket, hátha eladhat nekik egy-egy készítményt — állítja több olvasónk.

— Miután hormonhiányban szenvedek, szemmel láthatóak a tüneteim. Nem vettem a férfitől semmit, de azért megkérdeztem, mit árul. Kiderült, mindent. Ami éppen nincs neki, azt jövő hétre megszerzi — mondta Ágnes. Egy másik nőnek fele áron ajánlgattak szívgyógyszert. Mi is kerestük az árust, de nem találtuk meg.

— Aggasztó a jelenség — szögezte le Sándor Csaba, a Magyar Gyógyszerészkamara megyei elnöke. — Az ócskapiacra került készítmények ugyanis jobb esetben lopottak, rosszabb esetben hamisítványok. Ezek rontják a beteg állapotát, de meg is ölhetik a pácienst.

A WHO nemzetközi egészségügyi szervezet szerint világszerte az eladásra kínált gyógyszerek tíz százaléka hamisítvány. A betegeknek pedig különösen nehéz a hamis és a valódi árut megkülönböztetni, ha a készlet megbízható forrásból származik. Ennek ellenére számos elrettentő példa akad, főleg az internetről megrendelhető vagy éppen az ócskapiacon kapható készítmények között. A kutatók találtak már csapvízből készült agyhártyagyulladás elleni preparátumot, lisztből préselt antibébi-tablettát, illetve ipari oldószerekből kotyvasztott fájdalomcsillapító szirupot is.

A legnépszerűbb illegális termékek az életmódgyógyszerek, a testépítésre használt növekedési hormonok, az altatók és a potenciazavar orvoslására kínált készítmények. Magyarországon receptköteles patikaszereket csak gyógyszertárakban, illetve erre szakosodott futárszolgálatoknál lehet kiváltani, kizárólag vény birtokában. Olyan szereket, amelyeket nem kell felírni, már benzinkutakon, drogériákban, hipermarketekben is kaphatunk, ha a cégek kiváltották erre az engedélyt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!