Közélet

2007.04.19. 18:17

Gyógyíthatatlan betegség miatt kellett leölni a méheket

Több százezer méhet kellett elpusztítani a napokban Körösladányban. Az állatok gyógyíthatatlan bakteriális fertőzésben, a nyúlós kötésrothadás nevű betegségben szenvedtek, amelyre nincs gyógyír. A megoldás viszont igen drasztikus, hiszen nemcsak a méhek „életét kell kioltani”, hanem például azokat a kaptárakat is el kell égetni, amelyek érintkeztek az állatokkal.

P. G.

Bár — mint azt Ágoston Józseftől, az Élelmiszerlánc-biztonsági és Állat-egészségügyi Igazgatóság békéscsabai igazgatóhelyettesétől megtudtuk — az állam harminc napon belül kártalanítja a méhészeket, mégis akad olyan termelő, aki azon gondolkodik, végleg abbahagyja.
— Nagyon nehéz megemészteni, hogy saját kezűleg kellett a méheket leölnöm. 1969 óta méhészkedem, de ilyesmiben még nem volt részem. Nem hiszem, hogy folytatom a munkát — nyilatkozta lapunknak Lánczi Imre. A 66 éves körösladányi férfi azt is elmondta, hogy az utóbbi három évben már jelentősen lecsökkent a méz utáni kereslet.
Kiss Tamás, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület szaktanácsadója ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy az említett spórás baktérium roppant szívós, 100 fokon egyáltalán nem, még 120 fokon is csak húsz perc után pusztul el. Ezért szükséges tehát elégetni a kaptárakat is.

A teljes cikk a Békés Megyei Hírlap április 20-ai számában olvasható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!