Közélet

2007.04.29. 20:16

Békés megyei sikerek a vásárhelyi agrárkiállításon

Rekordszámú közönség zarándokolt el a hét végén Hódmezővásárhelyre, a XIV. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok Szakkiállítás és Vásár programsorozatára.

Szekeres András

A háromnapos rendezvénynek az idén is a Hód-Mezőgazda Rt. kiállítási centruma és annak környezte adott otthont. Az évek során, az impozánsan kialakított kiállítóterületen a több száz kiállító között Békés megyét tucatnyi agrárgazdaság, kistermelő és magánszemély képviselte, s nem is akármilyen eredménnyel.

Ma már az ország egyik legrangosabb, színes programok sokaságával teletűzdelt kiállítása és vására mind jobban betölti szerepét. A pénteken nyílt és vasárnap este zárult rendezvény szakmai fórumaival, tanácskozásaival az agrárium szakembereinek adott randevút ezúttal is, közülük jó néhányan elhozták, bemutatták büszkeségeiket az alföldi városban. Megyénk tenyésztőire büszkék lehetünk, ugyanis számos első, második és harmadik helyezést értek el, különdíjakkal és nagydíjakkal térhettek haza.

a XIV. Alföldi Állattenyésztési és Gazda Napok Szakkiállítás és Vásár baromfitenyésztés díjai közül a lúd fajtacsoportban a Babati szürke Landi lúd nagyszülőpárjával második helyezést ért el a mezőkovácsházi Anser branct Kft. a MAXIPALM törzsállományával bronzérmes lett az orosházi Gehl-Rak kft. A kacsa fajtacsoportban első helyezést kapott a gyulai Munkácsy Táp Kft. A pulyka fajtacsoportban aranyérmet kapott a szarvasi Gallicoop Zrt. HIBRID XI. szülőpárja.

A szarvasmarha ágazat díjaiból is több került Békésbe. A kettős hasznosítású magyartarka fajtából a vemhes üsző kategóriában harmadik lett a köröstarcsai Vértes Gábor gazdálkodó Súgó nevű jószága. A tehén kategóriában első helyen végzett az ugyancsak a Vértes Gábor tulajdonában lévő Enikő. A Holstein-Fríz tenyésztési díjaiból második lett a vemhes üsző kategóriában Bihar nevű egyed, a Mezőhegyesi Ménesbirtok Zrt. tenyészetéből. A második borjas tehenek kategóriájában Álmos lett a második, a mezőhegyesi Ménesbirtok Zrt. állományából. A harmadik borjas tehenek között a mezőhegyesi Dolomit végzett az élen,  eredményét több különdíjjal is jutalmazták. A Holstein Csapatversenyben is a Ménesbirtok bizonyult a legjobbnak.

A juhtenyésztés díjaiból is többet ,,bezsebeltek" a békés megyei kiállítók. Harmadik díjat nyert a biharugrai Stefanovicz Borbála német húsmerinó jerke csoportja. A békéscsabai Anipharma-A Kft. első és második díjat, valamint különdíjat kapott német húsmerinó jerkecsoportjáért és magyar merinó jerkecsoportjáért. Első díjat, s egyben a kiállítás nagydíját kapta a szeghalmi Zöld Sziget Kft. tenyészcsoportjáért.

A húshasznú szarvasmarhatenyésztés díjai közül harmadik díjat nyert a szarvasi Körös maros nemzeti park Igazgatósága. A sertéstenyésztők sem tértek haza üres kézzel. Harmadik helyezést ért el, s különdíjban részesült a medgyesegyházi Haladás Plusz Kft. magyar nagy fehér hússertés kansüldő csoportjáért. Ugyancsak harmadik díjat kapott a szarvasi Goldfood Kft. magyar nagyfehér kocasüldő csoportja. A Hód-Mezőgazda Zrt. dombiratosi telepe második és két első helyezést, valamint különdíjat kapott magyar nagyfehér állományával. Különdíjban részesült a csabacsüdi Jansik Györgyné mangalicatenyétő.

A lótenyésztés díjaiból is több került megyénkbe. A Nóniusz fajtacsoportban első helyezést ért el a Ménesbirtok Laura nevű kancája, s egybe elnyerte a kiállítás nagydíját is. A második és harmadik díjat az eleki Barna Gergelyné Merész és Mókus nevű kancája érdemelte ki. a magyar sportló fajtában második lett a Ménesbirtok Aranyhal, harmadik helyezést szerzett Aranyalma kancája.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!