Közélet

2007.04.22. 17:42

Bajban van a gerendási és a mezőkovácsházi strand

Miközben napokon belül nyitásra készen állnak a megyei fürdők véget ért a türelem. Azok a medencék, amelyekben nincs vízforgató vagy nem élveznek felmentést, nem nyithatnak ki. Békés megyében emiatt Gerendás és Mezőkovácsháza van bajban.

Hírlap-összeállítás

Mezőkovácsházának nincs pénze arra, hogy vízforgatót szereltessenek fel a strandon. E nélkül viszont az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) nem ad engedélyt a fürdőzéshez. Így hiába kiváló a gyógyvíz a városban, idén sem fogadhat vendéget a strand — tudtuk meg Bakos István polgármestertől, aki egy osztrák befektetőcsoport segítségében bízik.
A gerendási fürdő ajtaján is lakat marad idén. A nyertes Leader-pályázat reményt ébresztett a község lakóiban, ám ez kezd szertefoszlani. Gajdács János polgármester bosszús, hiszen tavaly februárra ígérték a szerződés aláírását, de nem lett belőle semmi. Pedig már el is készültek a tervek, hogyan lehetne a medencéket vízforgatóval felszerelni. Egy hónap alatt megoldhatnák a felújítást, csak éppen pénz nincs rá.
A legtöbb fürdőnek már nincs gondja a vízforgatókra — tudtuk meg dr. Maráczi Gabriellától, az ÁNTSZ dél-alföldi régiójának munkatársától. A megye 49 medencéjéből 43-ban nem kell ilyen berendezés. Az olyan termál- és gyógyvizeknél ugyanis, ahol az állandó tisztítás miatt károsodnának a gyógyászati szempontból értékes alkotóanyagok, eltekintenek ettől.
Békéscsabán is található termálmedence, de attól függetlenül, hogy nem üzemelik be, mindenhol van vízforgató rendszer. Gyulai Tibor, az Árpád-fürdő ügyvezető-igazgatója elmondta, szombaton bezártak, leszedik a sátrat, és május elsején nyitnak újra. A békéscsabainál jóval nagyobb a gyopárosi fürdő, ahol akár tízezer ember is pihenhet tíz hektáron. A tizenöt medencés strand már szombaton nyit, a hosszú hétvégén több ezer embert várnak. A sok látogató kell is, hiszen a létesítmény üzemeltetése napi egymillió forintba kerül — tudtuk meg Bánfalviné Feldman Ágotától, az Orosháza-gyopárosi Gyógyfürdő Rt. vezérigazgatójától. A vendégek „teljesítik” az elvárást: minden évben 15—20 százalékkal többen keresik fel a fürdőt, amelyik 120 alkalmazottnak ad munkát.
A nagy rivális, a Gyulai Várfürdő sem panaszkodhat. A strandra az utóbbi években kétmilliárd forintot költöttek. A vendégek idén már zavartalanul fürdőzhetnek, nincs építkezés. A fejlesztések ennek ellenére nem torpannak meg. Cséfán Lajos fürdőigazgató elmondta, készen várják azt a pályázati kiírást, amely része a város nemzetközi gyógyhellyé alakítási projektjének.

A teljes cikk a Békés Megyei Hírlap április 23-ai számában olvasható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!