Közélet

2007.04.02. 19:26

A kórházban azoknak is várniuk kell, akik nem várhatnak

Nehezebbé válik a gyógyító munka, ugyanakkor az adminisztrációs terhek a többszörösére emelkedtek. A csökkentett ágyszámon kevesebb feladatot lehet ellátni. Így összegezte a kórházi átalakításokkal kapcsolatos tapasztalatait dr. Kovács József főigazgató főorvos.

Békés Megyei Hírlap összeállítás

A kiemelt gyulai kórház vezetője kritikus helyzet kialakulására számít a belgyógyászati osztályokon, a gyermekosztályon, problémákra az onkológián. Mivel Békéscsabán megszűnt a szemészeti osztály, így Gyulán gondok várhatók a szemészeten is. Itt már most háromszázhúszan várnak műtéti előjegyzésre, ez a szám értelemszerűen csak nőhet.
A gyulainál könnyebb helyzetben lévő Békéscsabán igyekeztek előre felkészülni, hogy megelőzzék az átállással esetleg fellépő problémákat. A felkészülés olyannyira jól sikerült, hogy a szemészeti osztályon hétfőn már nem is volt beteg. Kevés jel utalt arra a békéscsabai Réthy Pál kórházban, hogy új fejezet kezdődött volna az intézmény életében.
— Megpróbáltunk alkalmazkodni a helyzethez, így beteg már nincs a szemészeten — közölte dr. Szabó Terézia főigazgató főorvos. A megyeszékhelyen a kórház vezetését a szemészet megszűnésénél immár jobban foglalkoztatják a stroke-centrummal kapcsolatos előkészületek, valamint az, hogy az úgynevezett egynapos műtéteket is el tudják végezni. Ehhez viszont pályázni kell, s ha sikerrel járnak, akkor akár szemészeti műtéteket is végezhetnek majd Békéscsabán.
Az orosházi kórház igazgatója, dr. Gervain Mihály nem panaszkodik, de fejtörést neki is okoz az új helyzet. Jelenleg javában dolgoznak Orosházán a szakrendelő felújításán. Állványerdővel vették körbe az épületet, beépítik a tetőteret, s ha azzal novemberig elkészülnek, beköltözik valamennyi gondozó abból a szomszédos épületből, amit régi szakrendelőként, kiskórházként ismer a közvélemény. Abban szeretnék a krónikus osztályt kialakítani.
— Valójában még semmit nem tudunk arról, hogy az mennyibe kerül. Pályázunk a minisztériumhoz, de hogy mennyit kapunk, még rejtély. Szeretnénk, ha decemberre a nyolcvan krónikus ággyal a betegellátás rendelkezésére állhatnánk — fejtette ki Gervain Mihály.
Gyulán a záradékkal ellátott finanszírozási szerződéshez új ellátási terület is kapcsolódik. Így mintegy 40 ezer ember tartozik újonnan a megyei kórházhoz, amely eddig 127 ezer beteget fogadott. Az ágyszámkeretek a különböző osztályokon szűkösnek bizonyulnak, de a sürgős eseteket mindenképpen ellátják. Sok helyen nem lesz korlátozás, máshol azonban ütemezni kell a betegek ellátását. Az előjegyzési lista után létre kell hozniuk a várólistát.
— Várakozólisták nálunk eddig nem voltak, ezután bizonyára lesznek, ami a várakozást nem tűrő daganatos betegeket rosszul érintheti. Levelet írtunk, ha kell személyesen is megyünk a minisztériumba, az OEP-hez tárgyalni, hogy mielőbb fogadják be a mostani szerződésbe nem férő, kúraszerű ellátást és a kiemelt rehabilitációt — mondta dr. Vincze Árpád, a tüdőkórház vezetője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!