Közélet

2007.03.24. 08:58

Szervkivétel: a donorok veséje, mája egyet jelent a reménnyel

Kéznyújtásnyira tőle a gyász, sok kilométerre vele ébred a remény. A szervkivétel több, mint a jog által szigorúan szabályozott eljárás. Kizáró ok, ha valaki kábítószer-élvező volt, daganatos vagy gyógyíthatatlan fertőző betegségben szenvedett.

Cs.R.

A békéscsabai Zoltán tizennyolc esztendősen a jogosítványszerzéshez kötött laborvizsgálatkor tudta meg, hogy baj van a veséjével. Jó szakmája volt, de a betegsége előrehaladtával a munkáját fel kellett adnia, leszázalékolták. Közben megnősült, és született egy kislánya is. Amikor 2005 telén az állapota súlyosra fordult, előbb édesanyja, majd a felesége ajánlkozott donornak, ám orvosilag egyikük sem volt rá alkalmas. A sorozatos csalódás után két hónapra jött a hír, megtalálták a megfelelő szervet. Szegeden műtötték, másnap már az új vesével ébredt.
– Ismét dolgozok, teljes az életem – mondta a most 37 éves férfi, akinek még a közvetlen kollégái sem tudnak arról, hogy honnan kellett talpra állnia.

A békéscsabai Réthy Pál kórházban ellátott betegek közül az elmúlt húsz évben 83-an kaptak új vesét – tudtuk meg dr. Tóth Esztertől, az intézet nefrológus főorvosától. Jelenleg kilencen vannak várólistán, ami a művi méregtelenítéssel kezelteknek alig több mint egytizede. Ennek oka, hogy sokan szenvednek olyan társbetegségben, amely kizárja a szervátültetés lehetőségét. Miként a betegek közül új szerv fogadására sem alkalmas mindenki, ugyanúgy a halottak közül sem lehet bármelyik donor. Egyebek mellett kizáró ok, ha valaki kábítószer-élvező volt, daganatos vagy gyógyíthatatlan fertőző betegségben szenvedett. Ezek megállapítása is része annak a bonyolult és felelősségteljes eljárásnak, amely a szervkivételt megelőzi és kíséri.

A csabai kórházban dr. Borgulya Gábor, az intenzív osztály aneszteziológiai részlegének vezető főorvosa jelenti a Hungarotransplantnak, illetve jogutódjának a lehetséges donort. Bár egy testből 6-8 szerv is eltávolítható, a kórházban a országos központtal egyeztetve járnak el, emelik ki és készítik elő a szervet a beültetőközpontba való szállításra. Minden perc számít. A máj legfeljebb hat órát várakozhat, a vese két napot.

Előfordul, hogy a jelentés megtörténik, ám a szervkivétel elmarad. Közbeszólhat, hogy a rossz időjárás, illetve a kedvezőtlen látási viszonyok miatt a helikopteres szállítás nem megoldható, vagy nincs szabad beültetést végző orvoscsoport. A szervkivétel nem csak az idővel való versenyfutás, az idegek harca is. Dr. Szabó Terézia, az intézmény főigazgató főorvosa szerint a fokozott lelki teher miatt ennek a folyamatnak az irányítására nem is alkalmas minden orvos. 

– Sokszor az egész személyzetet megrázza a beteg elvesztése, s a hozzátartozók iránti részvét is erős. Ugyanakkor ott a lehetőség egy másik élet megmentésére – érzékeltette a helyzet drámaiságát a főigazgató, amit az intenzív osztály korábbi vezetőjeként maga is többször átélt. Nagy adóssága az egészségügynek, hogy erre a kórházakban szervezett formában máig nincs pszichológiaifelkészítés.

Tiszteletben tartják a hozzátartozók tiltakozását

Az a felnőtt, aki életében nem tiltakozott ellene, a magyar jogszabályok szerint alkalmas a szervkivételre. Ugyanakkor a csabai kórház ezt csak a hozzátartozók beleegyezésével végzi el. Ellenkező esetben súlyosan árthatnánk az ügynek – hangsúlyozta dr. Borgulya Gábor. Mivel az agyhalottak szerveinek épsége viszonylag rövid ideig tartható fenn, hamar dönteni kell. Ez különösen azoknak nehéz, akik váratlan tragédia következtében veszítették el szerettüket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!