Közélet

2007.03.06. 19:42

Sok kicsi sokra megy - inkább rövidebb időre, de többször utazunk

A belföldi és külföldi nyaralásoknál jelenleg országosan, így Békés megyében egyaránt jellemző, hogy az emberek inkább többször utaznak el egy évben. Sokan rövidebb időre veszik ki szabadságukat.

Molnár Pál Márton

— A legnépszerűbbek az ünnepek előtti hosszú hétvégék, a három—négy napos utak — szólt a belföldi szabadság-eltöltési szokásokról Szigeti Henrietta.
A békéscsabai tourinform-iroda vezetője elmondta, az idősebbek körében még mindig a gyógyfürdők rendelkeznek a legnagyobb vonzerővel. Emellett megfigyelhető a wellnesshétvégék térhódítása, a kisgyermekes családoknál pedig az aquaparkok iránti fokozott érdeklődés. Sokan azonban nem tudják megfizetni a drágább fürdőhelyek szolgáltatásait, ezért feljövőben vannak az olcsóbb árakat kínáló helységek. Ilyen például Mezőkövesd, Mórahalom vagy Bogács.
— A legtöbben a március végi Utazás kiállítás környékére, illetve április második felére időzítik az utak kiválasztását. Mások a települések nagy rendezvényeihez igazítják a kikapcsolódásukat. A mohácsi busójárás vagy éppen a csabai kolbászfesztivál rengeteg vendéget csábít a városokba — mutatott rá néhány érdekességre Szigeti Henrietta. Hozzátette, a belföldi utazási piacnak nagy szüksége van az üdülésicsekk-rendszerre.
— Az üdülési csekk 7—8 milliárdos forgalmat jelent, az utazók 80 százalékát érinti valamilyen formában ez a lehetőség. Néhányan kifejezetten olyan úticélt, szálláshelyet választanak, ahol beválthatják a csekket, ehhez kapcsolják a nyaralásukat — hangsúlyozta a szakember.
A belföldihez hasonló a helyzet a külföldi utak piacán is: — A két-háromhetes nyaralások ideje hazánkban egyelőre lejárt. Időtartamban a 8 nap 7 éjszaka a legnépszerűbb — tájékoztatta lapunkat Fábián Márta, egy megyeszékhelyi utazási iroda vezetője. Kifejtette, nem túl nagy optimizmussal néznek a 2007. év elé: — Már a kezdet is rossz volt, hiszen az enyhe, hómentes tél miatt a síutakra nagyon kevesen jelentkeztek. Észrevehető az ügyfeleknél az árérzékenység. Éppen ezért utasszám- és forgalomnövekedéssel nem számolunk. Az irodák inkább a vendégek szélesebb körű igényeinek kiszolgálására törekednek. A külföldi utak közül még mindig Horvátország, Görögország a legkedveltebb, emellett rengetegen választják a bolgár vagy a török tengerpartot is úticélként — fogalmazott Fábián Márta.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!