Közélet

2007.03.02. 11:30

Pollentámadástól tartanak az allergiások

A természet korai ébredésének az allergiások örülnek a legkevésbé. Normális esetben ez március közepén jelentkezik először, akkor a fák, májustól a füvek, júliusban a gyomnövények, augusztusban pedig a parlagfű a felelős a legtöbb allergiás panaszért.

cs. i.

Az ÁNTSZ Aerobiológiai Hálózatának egységes rendszerében 32 növényfaj pollenjét és két gyakori penészgomba monitorozását  végezik 2007. február 8-tól október végéig a hét minden napján az ÁNTSZ Dél-alföli Regionális Intézetében Békéscsabán, Szegeden és Kecskeméten. Ez az időszak megegyezik éghajlatunkon a hazai flóra virágzási szezonjával. Dr.Klembucz Erzsébet, a békéscsabai intézet megbízott osztályvezető főorvosa elmondta, minden állomáson pollencsapdát üzemeltenek. A csapda közepes szélerősség esetén 60-70 kilométeres sugarú kört monitoroz, erősebb szelek sokkal távolabbról is hozhatják a pollenszemeket. Mivel már légköbméterenként 20-50 allergén hatású pollenszem is panaszt okoz, fontos, hogy az ismert, kivizsgált, kezelt betegek és az őket gyógyító szakemberek idejében tájékozódjanak a légkörben megjelenő allergénekről, hogy a gyógyszeres kezeléseket elkezdhessék.
A mérések adatai szerint az elmúlt héten csökkent a légkörben a mogyoró pollenjének a mennyisége. Emelkedett viszont az éger pollenkoncentrációja. Bár ezen a héten egy állomáson sem érte el a nagyon magas szintet, mégis a legtöbb helyen erősödött a tiszafafélék pollenszórása. A közepes szintet csak Békéscsabán nem érte el (de a kategórián belül itt is emelkedett). Nagy mértékben emelkedett a kőris virágporának mennyisége. A nyár (Populus) pollenkoncentrációja is nőtt. A kültéri allergén gombaelemek szintje országszerte még mindig alacsony. (Interneten is elérhető a polleninformáció a http://efrirk.antsz.hu/oki/pollen/uj.html lapon található.)

cs. i. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!