Közélet

2007.03.25. 20:45

Pap János többre értékeli az emberek véleményét

Békéscsaba volt polgármesterét Közszolgálatért Érdemkereszt Ezüst Fokozatával tüntették ki. Pap János örül az elismerésnek, de többre értékeli az emberek véleményét. Az expolgármester visszatért eredeti szakmájába, jelenleg a Vízműveknél mérnök.

F. G. K.

Pap János most a Békés Megyei Vízművek Zrt. beruházási osztályán dolgozik. Szabad idejében továbbra is sokat internetezik. Elsősorban levelezni szokott, a hírportálokat ritkábban nézi meg, mert mint mondta: nem szeret azzal foglalkozni, hogyan értik egymást félre az emberek akarattal vagy akaratlanul. Ezen kívül szeret túrázni. Nemrég a mályvádi erdőt fedezte fel kerékpárral.

— Mit jelent egy ilyen elismerést megkapni?
— Sokat; mégis boldogabb voltam, amikor a kiskeresztet vehettem át. Akkor még javában dolgoztam polgármesterként. Persze az elmúlt tizenhat év nem tűnhet el nyomtalanul. Minden díjnál többet jelent, hogy a járókelők megállítanak az utcán, elmondják, hogy ezt vagy azt kellene megváltoztatni. Hozzáteszik: tudják, hogy már nem én vezetem Békéscsabát, de azért megosztják velem a véleményüket.

— Túltette már magát azon, hogy elvesztette a 2006-os önkormányzati választásokat?
— Igyekszem. Furcsa, hogy sok szabad időm van, csak délután négyig dolgozom. Persze van ennek jó oldala is: végre több időt tölthetek a családommal. A feleségem és a gimnazista fiam vár otthon. A három lányom már egyetemista. A közgyűlésen igyekszem visszafogni magamat és tényleg csak akkor szólni, amikor a köz érdekében teszem. Békéscsabán sajnos nem működik az a rendszer, ami például Szekszárdon vagy Szombathelyen igen. Ott a régi és az új polgármester öt-hat hetente leült egymással, pedig ők sem azonos politikai oldalon dolgoznak. De természetesen az új vezetés és a választók döntését tiszteletben kell tartani. Valószínűleg nem is szabad elvárni, hogy a jelenlegi vezető meghallgassa az egykorit.

— A Magyar Natúrparkok Szövetsége elnökeként azért van teendője elég. Mit szeretnének megvalósítani?
— Elsősorban a fiatalokat mozgatnánk meg. A tizenévesek azt hiszik, a természetjárás csak unalmas lehet, pedig nem az. Az öcsém biológia—testnevelés szakos tanár. Kipróbálta, hogy mit szólnak hozzá a diákok, ha a természetjárás közben fotóznak is. Csodálatos digitális képek készültek. Egyre népszerűbb nálunk geocaching, amikor GPS-szel keresnek meg elrejtett „kincseket”. Ezenkívül pályáztunk egy olyan napközire, ahol tíz év körüli gyerekeknek mutatnánk be a környéket. Az iskolásokat el lehetne vinni Mezőberénybe az új madárházba, a köröstarcsai tájházba, a csónakkikötőkbe. Szerintem élveznék.

-->

Címkék#Pap János
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!