Közélet

2007.03.09. 17:00

Menekülők a szép házból, ahonnan hiányzott a boldogság

Négytagú család csengetett be a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet Családok Átmeneti Otthonába Orosházán. Az egyik kisgyerek görnyedten állt, a gyomrát fájlalta. Kiderült, két napja nem evett. Ráadásul tele volt szorongással, vajon mi várja ezen az idegen helyen?

BEOL

Rácsok védik az ablakokat, a kapu csak a lakók és a bejelentkezett idegen csengetésére nyílik. A szobákból gyermeksírás szűrődik ki, a konyhában valaki mosogat. Az előítéletektől sem mentes otthon megbélyegzett lakóiról a külvilág nagyon keveset tud. Persze ítélkezni könnyebb, mint segíteni. Öt év tapasztalatával a háta mögött Balogh Zoltánné intézményvezető is ebben erősít meg.

 — Rákényszerülni mások jóindulatára, alamizsnán élni, állandó elutasítást tapasztalni nem egyszerű. Azoknak az anyáknak a sorsa jellemezhető így, akik itt próbálják túlélni a lehetetlent. Pedig olyan emberek, mint bárki más. A különbség annyi, hogy ők már megjárták a poklot — osztja meg velünk elgondolkodtatásra szánt tapasztalatait az intézményvezető. Bemutat egy fiatal anyukának. Csilla szép arca megtéveszt. Dolgos, vaskos kezei viszont árulkodnak. A 36 éves asszony hat gyermekével Borsodból menekült Orosházáig.

— Tizenkilenc éven át abban reménykedtem, megváltozik a férjem és nem iszik többé, nem lesz brutális apuka. Most, ha születik a baba, most, ha házat veszünk, most, ha kibírta három hónapig. Mindig éltetett valami, de újabb veréssel hozta a tudtomra, minden marad a régi. Elszöktem otthonról, de a börtöntöltelék rokonsága megtalált. Tavaly beadtam a válópert, hiszen a nevemen van a szép ház, amiből el kellett menekülnöm. Abból csak egy valami hiányzott: a boldogság — mereng a múlt gyötrelmein a fiatal nő, aki mind a hat gyerekével egy öltözet ruhában érkezett a Viharsarokba. Júniusban, ha gyermekei befejezik az iskolát, ki kell költöznie. Vajon befogadják valahová? Mindenki megijed ennyi gyerek láttán.

Babi, a szomszéd szoba lakója úgy érzi, ő van a legjobb helyzetben. Igaz, ha nem muszáj, ki se lép az épületből. Titokban, éjjel szökött el gyermekei apjától.
— Én csak menekülök, de nem vagyok földönfutó. Van házam, anyukám segít, de az élettársam mellett rettegés volt az életünk. A törvényeit rám kényszerítette, nem hordhattam szoknyát, nem beszélhettem férfiakkal, közös gyermekeinket se kímélte. Őket is, engem is elvert, eltörte a csontjaimat, baltával fenyegetett. A rendőrség nem avatkozott be. Amikor vér folyt, én nem tudtam kivánszorogni a házból — sóhajt mélyen. Azt nem részletezi, miért kell nagyon féltenie gyönyörű lányát. Maradjunk annyiban, okkal fél a bosszúállástól az asszony. Ide is titokban jött, nem fogad látogatókat, a telefonját lecserélte. — Talpra akarok állni, mert így van értelme az életünknek — mondja nagyon határozottan. Négy, végre megnyugodott gyermeke boldogulása ad neki ehhez erőt.

Az embertelen családi, női sorsokat hallgatom, és azt hiszem, nincs rosszabb. Erre cáfol rá a csörfös Alexandra anyukája. A kislány szeretteti magát, közlékeny, ő a család hatéves szócsöve. Az is igaz, többet tud a gyomorról, a fájdalmas verésekről, mint egy hétköznapi felnőtt. Azt nem részletezi, miért kell féltenie gyönyörű lányát. Maradjunk annyiban, tart a bosszútól.

Judit három gyermekével és egy pocaklakóval érkezett az átmeneti otthonba. Alexandra anyukája a kislányáért harcol egy megromlott házasság után. Új kapcsolatából fogant a szíve alatt hordott babája. A férfi csalódást okozott neki, a közös albérletből lelépett. Judit két hete van Orosházán, gyerekei már iskolába járnak. Az otthon legkisebb szobájában a kétéves Andriska anyukája és apukája él, Mátészalkáról érkeztek. A fiataloknak soha nem volt lakása, itt húzzák meg magukat. Ki tudja, mire felnő ez a kisfiú, hányszor és hová veti őt a sors?

-->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!