Közélet

2007.03.28. 17:05

Kik ülnek az ülnöki székbe?

Békés megyében is megkezdődött a bírósági ülnökök választása. Szerepük akár meghatározó is lehet, mert a súlyosabb bűnesetekben eljáró háromfős bírói tanácsokban ők vannak többségben.

B. I. - P. G.

Ács Mihályné 1995 óta tevékenykedik ülnökként a Szeghalmi Városi Bíróságon.  Amint a 62 esztendős asszony kifejtette, korábban még polgári ügyekben is a pulpitusra ültek a nem hivatásos bírák, ez azonban mára megszűnt, így az ülnökök ma már csak büntetőügyekben segítik a bírák munkáját. A Sárréti Mezőgazdasági Termelőszövetkezetben, illetve annak jogelődjénél egészen 1995-ig könyvelőként dolgozó asszony részint a váratlanul rászakadt munkanélküliség nyomasztó terhe elől menekült, amikor bírósági ülnöknek jelentkezett. Ugyanakkor azt sem titkolta, hogy mindig is érdekelték a bűnügyek, bűnesetek.
Mint azt dr. Baur Pétertől, a Békés Megyei Bíróság elnökétől megtudtuk, az alkotmány egyik rendelkezése szerint a törvény által meghatározott ügyekben és módon a nem hivatásos bírák is részt vesznek az ítélkezésben. Miután a négy éve választott ülnökök megbízatása a napokban jár le, ezért az illetékes települési képviselő-testületek 132 ülnököt választanak a megyében. Emellett a települési és a megyei kisebbségi önkormányzatok is delegálnak egy-egy ülnököt. Az esküdtszéki rendszerrel szemben az ülnökök az adott ügyben felmerülő valamennyi ügydöntő határozat meghozatalánál részt vesznek az ítélkezésben.
Bár erre alig akad példa, akár le is szavazhatják a bírót. A bíróság egy bíróból és két ülnökből álló tanácsban jár el, ha a törvény 8 évi vagy ennél súlyosabb szabadságvesztést rendel, s hasonló felállásban dönt az első fokon eljáró megyei bíróság. Ugyanilyen összetételben jár el az elsőfokú bíróság a munkaügyi jogvitákban is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!