Közélet

2007.03.21. 19:37

Hulladékhelyzet megyeszerte

Felázott földben, tócsában, sárban találtuk tegnap a gyulai Bárdos-tó melletti erdőt. Évek óta illegális szemétlerakó hely. A szemerkélő esőben szomorú a látvány.

Békés Megyei Hírlap

A gyulai Bárdos-tó melletti erdőben hiába hirdeti út menti tábla, hogy a szemétlerakás tilos, a megszegő öt évig terjedő börtönnel büntethető, az út és az erdő kamerázott terület, hatóságok figyelik. A fák között zsákszám áll a szemét. Az erdő magánterületek együttese. A polgármesteri hivatal igazgatási osztályának közterület-felügyelői járják a várost, készítettek és készítenek fényképeket az illegális szemétlerakókról, majd továbbítják a Gyulai Közüzemi Kft.-nek. Magánterületen nem intézkedhetnek. Hámori András közterület-felügyeleti vezető szerint a Bárdos-tó melletti erdő látványa ellenére Gyulán az országos átlagnál jobb a helyzet.
Egyesek szerint az a baj, hogy az erdő magántulajdonosait az illetékes hatóság nem készteti területük rendben tartására. Mások szerint nincs elég konténer a városban, például a bárdosi garázssorról is elvitték, a szemetet viszont továbbra is odahordják. Sokan úgy vélik, nem elég egy figyelmeztető tábla, lehet, nem tudják az emberek, hol a városi szeméttelep és mikor van nyitva. Tájékoztatásként azt is oda kellene írni. Így fordulhat elő, hogy a Bárdos-tó melletti erdőben a virágzó fák tövében foszlanak a műanyag zsákok és amikor az arra járók már nem tudják tovább nézni, összegyűjtik, elviszik a szemetet.
A Gyulai Közüzemi Kft. a lakosságtól, a vállalkozóktól rendszeresen elszállítja a hulladékot. A közterületre vitt illegális hulladékot az önkormányzat megrendelésére szállítják el — mondja Kneifel Ferenc ügyvezető igazgató. A gyulaiak közterületre elsősorban zöldhulladékot visznek, azonban például a kisökörjárási erdőbe, a Szanazugba vezető, Dobozi út menti erdőbe továbbra is hordják a szemetet. Az illegális lerakóhelyeken korábban gyűjtött a Fidelitas szervezet, vagy a várost elkerülő út mentén a Sikeres Gyuláért Egyesület.
Gyulán 2005. augusztus elsejétől hulladékátrakó állomás működik. A hulladékot a gyomaendrődi regionális lerakóhelyre szállítják. A Kígyósi úti átrakóállomáson naponta reggel hat órától fogadnak. A lakosságtól egy köbméterig díjmentesen átveszik a hulladékot, efölött fizetni kell. A közüzemi kft. évente kétszer lomtalanítást szervez, egy köbméterig ingyenes az elszállítás. A zöldhulladékot is egy köbméterig díjtalanul elviszik a komposztáló telepre.

A nejlonzacskóba fojtott, megunt házi kedvencektől a kimustrált mosógépig mindenféle hulladékot találtak már a Körös-csatornában és annak partján. A békéscsabai White Club a környezetvédelmi világnapokon, évente négy-öt alkalommal szervez szemétszedést a megyeszékhelyen, Békésen és Gyulán. Akcióikkal a települések lakosságának szeretnének példát mutatni a környezettudatos magatartáshoz. A közeljövőben egy másik civilszervezet, a szintén a megyeszékhelyen működő Pedáldöngölők Hegyikerékpáros Egyesület szervez szemétgyűjtést. A bringások szombaton délután két órától a pósteleki parkerdő előtti parkolóban várják a csatlakozni vágyókat — mondta Márta Zoltán. Az egyesület elnökhelyettese esőnapként március 31-ét jelölte meg.

Tavaszi nagytakarítás kezdődött a megyeszékhely közterületein. Egy 38 fős, közcélú foglalkoztatottakból álló brigád számolja fel ezekben a hetekben a település illegális szemétlerakó helyeit.
— A mezőőrök és közterület-felügyelők eddig 31 kisebb-nagyobb közterületen fekvő illegális szemétkupacot jelentettek. Csapatunk ezeket takarítja el március 5-étől a hónap végéig. Év közben egyébként 12 fővel dolgozunk, de erre az időszakra „erősítést” kértünk — mondta Makszin András, a közterület-felügyelet csoportvezetője.
Békéscsabán az illegális hulladéklerakó helyek felszámolásában az igazi áttörést a 2004. év hozta, amikor az önkormányzat benevezett a Tiszta Magyarországért akcióba. Ekkor 46 helyszínről összesen 1200 tonna szemetet gyűjtöttek össze és szállítottak a hulladékkezelőbe Békéscsabán. 2005-ben 84 kisebb lerakóhelyet számoltak fel, amelyek már jóval kisebbek voltak az előző évinél. Tavaly is hasonló mennyiséget takarítottak el.
— Nem értem, miért éri meg a közterületre kivinni a háztartási hulladékot, hiszen a kismegyeri hulladékfeldolgozó üzemben egy köbméterig díjtalanul fogadják a szemetet. Munkaidőn túl, a bejáratnál egy erre a célra elhelyezett konténerbe pakolhatják a háztartási hulladékukat a békéscsabaiak. A környezetszennyezésért 2005 októbere óta börtönbüntetés is kiszabható. A levegőt, földet vagy a vizet szennyező szemét illegális elhelyezője akár 3 évi börtönbüntetést is kaphat. Ha veszélyes hulladékról van szó, akkor 5 évi szabadságvesztést kockáztat, aki közterületen akar megszabadulni a szeméttől — fejtette ki Makszin András. A közterület-felügyelet a büntető törvénykönyv módosítása óta 31 esetben élt a feljelentés lehetőségével. Az elkövetőket részben tetten érték, amint éppen lepakolták szemetüket, illetve utánajártak annak, ki hagyta ott a hulladékot.

Egyelőre minden változatlan a németországi import hulladék ügyében Okányban, a Szürovár Kft. bérelt telephelyén. Amint arról lapunkat Szücs Mihály, a társaság ügyvezető igazgatója tájékoztatta, rendőrségi meghallgatásuk óta semmi érdemleges nem történt, s a 35 bála illegális hulladék ugyanott pihen a volt diagnosztikai állomáson. Az ügyvezető úgy nyilatkozott, hogy a rendőrségi eljárás lezárultáig szinte bizonyos, hogy ott is marad az import hulladék.
Okányban egyébként a községi szeméttelepet már 2005 végén bezárta az önkormányzat. Ennek ellenére Fekete Zoltán polgármester — Sarkadkeresztúr irányából hazafele tartva — még jó fél évvel ezelőtt is tartóztatott fel pótkocsis teherautóval, Szeghalomról érkezett kommunális hulladékot.

Az Almáskamarás és Nagykamarás között levő, 4,5 hektáros illegális szemétlerakó felszámolására többször is sok pénzt áldozott a két önkormányzat. Sipos László, Almáskamarás polgármestere elmondta, hogy mára megszűnt a nagymérvű környezetpusztítás, de mintegy 20 kilométeres sugarú körből időnként még idetévednek egy-egy rakománnyal. Az illegális hulladéklerakó felszámolására az ad reményt, hogy 9 településsel közösen pályázhattak rekultivációs tervek elkészítésére. Ebből Almáskamarásra mintegy 3 millió forint jut, melyhez 80 ezer forint önerő társul. A terv birtokában további interreges pályázattal több száz milliós támogatás nyerhető. Bíznak a kedvező elbírálásban, mert csak ez adhat esélyt a telep végleges megszüntetésére.

Tótkomlóson a szeméttelepet bezárták, oda csak elbomló szemetet lehet vinni. A telepet őrzik. A településen a kommunális hulladékot szállító Csongrád Megyei Településtisztasági Kft. évente két alkalommal lomtalanít. Ennek ellenére keletkeznek illegális szemétlerakó helyek, például a bejövő utak mentén. Gyivicsán András, a Száraz-ér Környezetvédő Társaság elnöke elmondta, az iskolások bevonásával szerveztek már szemétgyűjtési akciót, ezt az idén is kezdeményezik. A diákok kis zászlókkal kijelölik a szemetes helyeket, azután erről tájékoztatják a Kommunális Kht.-t, mely begyűjti a hulladékot.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!