Közélet

2007.03.30. 17:51

Folytatódik a Viharsarok mélyrepülése - egy év alatt medgyesegyházányi a veszteség

Békés megye szinte minden mutató szerint lejjebb csúszott — derült ki Végh Zoltán, a Központi Statisztikai Hivatal Szegedi Igazgatósága vezetője pénteki békéscsabai sajtótájékoztatóján. Gazdaságunk rossz helyzetben van. Míg országosan tíz százalékkal bővült a gazdaság teljesítménye, Békés megyében csökkenésről beszélhetünk.

F. G. K.

Ezt látva sok képzett fiatal elköltözik a megyéből. A legtöbben a fővárosban vagy Szegeden próbálnak szerencsét. Csak a külföldi bevándorlók aránya növelte kissé a népességet, de még így is 3450-nel kevesebben éltünk a megyében 2006 végén, mint egy évvel korábban. Ez olyan, mintha egy Medgyesegyháza nagyságú település tűnt volna el a térképről.
Az elmúlt esztendő az idegenforgalomban sem hozott különösebb élénkülést. A megye kereskedelmi szálláshelyein az egy évvel korábbinál kevesebben szálltak ugyan meg, viszont a vendégek kissé hosszabb időt töltöttek el nálunk, mint korábban. Legtöbben a gyógyszállókat keresik. Elsősorban német és román turisták pihennek nálunk. Az Oroszországból és Szerbia-Montenegróból érkezők élvezték legtovább  vendégszeretetünket.
A KSH legfrissebb adatai szerint tavaly a megfigyelt megyei szervezeteknél több mint 75 ezren dolgoztak, 2,5 százalékkal kevesebben, mint egy évvel korábban. A létszámcsökkenés elsősorban a versenyszférát érintette, ahonnan az alkalmazásban állók több mint hat tizede kapja a bérét. A havi bruttó átlagkereset 2006-ban kissé meghaladta a 133 ezer forintot, ami 6,9 százalékkal több, mint egy évvel korábban. A versenyszférában 7,3, a költségvetési szerveknél 6,8 százalékkal emelték a fizetéseket.
Több vállalkozás csődbe ment. Tavaly decemberben 35 ezer 715 gazdasági szervezetet tartottak nyilván a megyében, mintegy 6 százalékkal kevesebbet az egy évvel korábbinál. Azok, akik beadták az ipart, főleg kereskedelemből, javításból, ingatlanügyletekből és gazdasági szolgáltatásokból éltek meg korábban. A vállalkozói aktivitás a régió megyéi közül itt a legalacsonyabb, az országos 72 százaléka. Az álláskeresők száma az egész országban csökkent, ellenben megyénkben 3,4 százalékkal nőtt. Főleg Békéscsaba és Békés körzetében bocsátottak el sok embert, elsősorban nőket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!