Közélet

2007.03.19. 17:07

Az önkormányzat átneveztetné a Rózsa Ferenc Gimnáziumot

Andrássy Gyulára vagy Rákóczi Ferencre keresztelnék át a békéscsabai Rózsa Ferenc Gimnáziumot. A diákok, a tanárok és a szülők többsége nem támogatja a kezdeményezést. Mint mondják, a Rózsa Ferenc név védjegy. Ha megváltoztatják, az a főiskolai, egyetemi felvételinél és az elhelyezkedésnél egyaránt hátrányt jelent.

Fekete G. Kata

Korábban is felmerült már, hogy módosul az iskola neve. Az 1990-es években szóba került a Rózsa Gimnázium is, de végül minden maradt a régiben. Kovács János igazgató azonban minap kapott egy levelet az önkormányzattól arról, hogy miután a Rózsa Ferenc Gimnázium és az iskola udvarán működő Deák Ferenc Kollégium egyesül, válasszanak új nevet. A diákok, szülők és pedagógusok zöme elutasítja a módosítást. Azok, akik az átkeresztelés mellett érvelnek, az Andrássy Gyulára és a Rákóczi Ferencre szavaznak.
Többen azért kardoskodnak a Rákóczi Ferenc Gimnázium mellett, mert így megmaradna az R. F. G. monogram. A rövidítés végigköveti az iskola életét. A jogelőd Rudolf Főgimnáziumból is ezért lett Rózsa Ferenc Gimnázium. Elképzelhető azonban, hogy a kommunista névadónak mennie kell, annak ellenére, hogy — mint az igazgató mondta — soha nem hangsúlyozták Rózsa Ferenc politikai múltját. Kovács János kiemelte: Magyarországon intézmények viselik Szabó Pál, Ságvári Endre, Földesi Ferenc nevét is. A gimnázium honlapján szintén szóba kerül a névadó. Azt írják, névadójuk ugyanúgy elvei miatt halt meg, ahogyan sok más a történelemben, élete során pedig semmi olyat nem tett, ami az egyetemes erkölcsi normák szerint elítélhető lenne. Hozzáteszik: a diákok nem tehetnek semmit a történelem ellenében.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!