Közélet

2007.03.09. 17:13

Ágyszámkörkép csata után

Orosháza örül, Gyula elkeseredett, Békéscsabán pedig a politikusok vitatkoznak. Mint korábban megírtuk végleges a kórházi ágylista.

BEOL

— Örülünk a 313 aktív ágynak. Régi feladataink mellett sürgősségi és rehabilitációs osztályt is kialakíthatunk — nyilatkozta dr. Gervain Mihály orosházi kórházigazgató. Szemészetükön a jól szervezett ellátásnak köszönhetően akkor sem lesz fennakadás, ha jönnek a csabai kórház betegei.
Mint megírtuk, a szarvasi területet Békéscsabához kapcsolták. Babák Mihály szarvasi polgármester fideszes országgyűlési képviselőként is elmondta, választóinak mind a három kórház fontos.
— Amikor az orosháziak kérték a segítségemet, őket támogattam, a kondorosiak kérésének eleget téve pedig a békéscsabai kórház sorsán szeretnék javítani — fogalmazott.
A Békés Megyei Tüdőkórház igazgató főorvosa, dr. Vincze Árpád előrebocsátotta: reménykedtek abban, hogy nem így dönt a miniszter. A 49-re csökkentett aktív ágyszám azt jelenti, hogy meg kell változnia a betegbeutalási rendnek. Várakozólista alakulhat ki, és a betegek arra kényszerülhetnek, hogy átjárjanak kezelésre más megyékbe.
— Az új városvezetés mindent elkövetett, hogy ne szűnjön meg a szemészet, ám a döntéssel semmibe vették Békéscsaba lakosainak az érdekét — fogalmazott a békéscsabai polgármester. Vantara Gyula úgy látta, Tóth Károly és Velkey Gábor nem tudta kellőképpen képviselni Békéscsaba, ezenbelül a szemészet érdekét.
Tóth Károly MSZP-s országgyűlési képviselő szerint az egyik legjobb szerkezetű intézmény lett a megyeszékhelyi kórház, Velkey Gábor pedig egyszerű politikai demonstrációnak minősítette Vantara kijelentését.
— Finanszírozható, jól szervezett intézmény maradhat a Réthy Pál kórház — szögezte le Velkey Gábor. Az egészségügyi miniszter megbízottja a szemészeti osztály megszűnésével kapcsolatban  kiemelte az ágyszámok tíz százalékos belső átcsoportosíthatóságát, melyet a valós szükségletek és a szakma javaslatai szerint lehet megvalósítani.

Több osztály rosszul járt a megyei kórházban
— Méltatlan egészségügyi helyzetbe került a megye — összegzett dr. Kovács József, a Pándy Kálmán kórház főigazgató főorvosa. Gyulán a gyermekosztály ágyszámát 87-ről 47-re csökkentették. Gyermekeknél fekvőbeteg-ellátásra fül-orr-gégészetben a Szegedi Egyetemet, szemészetben a budapesti Semmelweis Egyetemet, ideggyógyászatban a szolnoki megyei kórházat, tüdőgyógyászatban a Debreceni Egyetemet, kardiológiában a budapesti kardiológiai intézetet jelölték meg. A megyei kórház belgyógyászatán maradhatott Békésben a legkevesebb aktív ágy, és egyelőre azt sem tudják, hogy az onkológia 60 ágya mire lesz elég.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!