Közélet

2007.02.27. 13:10

Vita a kisebbségi szószólók helyzetéről Eleken

Kétféle értelmezésre alapot adó döntést hozott hétfői ülésén a kisebbségi szószólókkal kapcsolatban az eleki képviselő-testület. A történet ott kezdődött, hogy a németek és a románok vezetője is korábban a — szerintük — nekik járó juttatások elmaradások kifogásolta. Mindezeken túl a román kisebbség eleki első embere, dr. Szelezsán János helyet is foglalt a képviselő-testület tagjai között, mondván, hogy ehhez neki joga van.

cs.á.

A vita tüze a hétfői ülésen éledt fel újra. Az ügyrendi bizottság elnöke, Klemm István a téma indulatoktól mentes megbeszélésére szólított fel, ugyanakkor úgy látta, a testület méltánytalan volt a kisebbségekkel szemben.
— A szószólókat tiszteletdíj illeti meg. Mivel ezt megadhatjuk nekik, ezért úgy gondolom, adjuk is — szólította fel képviselőtársait. Dr. Kerekes Éva jegyző szerint viszont nincs értelmezési lehetőség, nem folyósíthatnak tiszteletdíjat.
— A kisebbségeket mindig támogattuk, de két embernek kellene felmondani a városban, ha a szószólók pénzt kapnának — villantotta fel a másik oldal érveit dr. Heim Lajosné alpolgármester. Ő úgy vélekedett: „mellettünk, de ne közöttünk kapjanak helyet”.
A testület a szavazás előtt két részre bontotta az ügyrendi bizottság javaslatát. A többségi akarat elutasította, hogy a szószólók bármiféle díjazásban részesüljenek, s úgy határozott, a kisebbségek vezetői a testület tagjai mellett foglaljanak helyet. Ami a gyakorlatban majd jelentheti azt is, hogy egy asztalhoz ülnek, de azt is, hogy kapnak egy padot a teremben a képviselők asztalától elkülönítve.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!