Közélet

2007.02.06. 18:55

Védtelen mezsgye - megszűnhet a mezőőri szolgálat

Zsadányban teljesen megszüntetik, Sarkadon karcsúsítják a mezőőri szolgálatot. Ennek oka az állami normatíva bizonytalanságában, késedelmességében, és helyenként a földtulajdonosok tiltakozásában is keresendő.

B.I. - P.G.

Stefanik Szabolcs két társával 2002 óta vigyázott a zsadányi határra, s március 31-ével megköszönik mezőőri munkájukat. A negyvenesztendős férfi úgy érzi, kilátástalan a helyzete; annál is inkább, mert pedagógus élettársa lába alatt is mozog a talaj. Ahogyan beszélgetni kezdünk, azt sem titkolja: alapvetően a nagyobb földtulajdonosok tiltakozása miatt szűnik meg a mezőőri szolgálat Zsadányban. Egyetért ezen felvetéssel Dudás Árpád, a település polgármestere is, mondván: az önkormányzat nem igazán tudta meggyőzni a gazdákat a mezőőri szolgálat hasznosságáról. Mint mondja, mindez annak ellenére sem sikerült, hogy a normatíván, illetve a földtulajdonosok, -bérlők által befizetett járulékon felül az önkormányzat éves szinten majdnem kétmillió forinttal egészítette ki a mezőőri szolgálat költségvetését. Valamelyest másképp vélekedik a Zsadányban legnagyobb földterülettel bíró Zsadányi Malom ''97 Kft. neve elhallgatását kérő illetékese. Szerinte nem arról van szó, hogy a mezőőrség létjogosultságát vitatják, sokkal inkább a szervezeti felépítést kifogásolják. Alapvető aggálya ugyanis az, hogy míg a mezőőrök bérének felét ők fizetik, addig a munkáltatói jogkört a jogalkotó az önkormányzathoz telepítette, így a földtulajdonosoknak csak kötelezettségük támad, joguk nem sok akad.
A sarkadi Szitás Antal az utcára kerül. Három kiskorú gyermeket nevel, a felesége anyasági segélyen van. Február 1-jétől felmentési idejét tölti, s azt mondja, a nettó 64 ezer nagyon hiányzik majd a családi kasszából. Sarkadon két mezőőr munkáját köszönték meg — tájékoztatott Varga Zoltán, a városgazdálkodási iroda vezetője.
A Békésen immáron hét éve működő mezőőri szolgálatnál jelenleg négyen dolgoznak. Hagyományos feladataik mellett közterület-felügyeleti teendőket is ellátnak, valamint részt vesznek kutyaoltásokban és kutyaösszeírásokban, illetve felügyelnek a külterületeken található zártkertekre.
A közelmúltban több olyan panasz érkezett az önkormányzathoz, amelyek arról szóltak, hogy a külterületen levő veteményeseket, gyümölcsösöket, szántóföldi terményeket ismeretlenek megdézsmálják. A tulajdonosok hiányolták a mezőőrök intézkedéseit, nem tudva arról, hogy ez nem az ő feladatuk. A lakossági észrevételek alapján a képviselő-testület előreláthatólag februári ülésén tárgyal a mezőőri szolgálat kiterjesztéséről.

A falvaknak nincs pénze mezőőrökre

A kisebb települések is szeretnék, ha mezőőrök dolgoznának náluk, ám erre kevés a lehetőség. Fekete Ferenc, Murony polgármestere elmondta: nem működik és korábban sem működött mezőőri szolgálat a faluban. A község első embere kifejtette, hogy az igény megvan a szolgáltatásra, de a finanszírozás körüli nehézségek nem teszik lehetővé annak elindítását.

A kisebb települések is szeretnék, ha mezőőrök dolgoznának náluk, ám erre kevés a lehetőség. Fekete Ferenc, Murony polgármestere elmondta: nem működik és korábban sem működött mezőőri szolgálat a faluban. A község első embere kifejtette, hogy az igény megvan a szolgáltatásra, de a finanszírozás körüli nehézségek nem teszik lehetővé annak elindítását.

-->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!