Közélet

2007.02.22. 13:11

Száz éves a tótkomlósi szlovák színjátszás

Az első színdarabot 1907-ben mutatták be Tótkomlóson. A jubileum tiszteletére Jozef Hollý Kubo című vígjátékát láthatta a komlósi közönség szlovák nyelven a minap. Színháztörténeti fotókiállítást is szerveztek hatalmas érdeklődés mellett a Szlovák Regionális Kulturális Központban.

cs. i.

Gyurkovics Zsuzsa színművész, Tótkomlós díszpolgára, a város szülötte ezer szállal kötődik a helyi színjátszáshoz, ez a fotókról is kiderül, hiszen
amatőr színjátszóként számos felvételen megörökítették.
A tótkomlósi színjátszóknak nem volt könnyű dolguk a XX. század elején,
hiszen a próbákat Benyó András saját házában tartották. A díszleteket is
maguk készítették, később az asztalosok, szobafestők segítettek. Az amatőr színészek a jelmezeket otthon varrták. Az előadásra hat hétig készültek.
Mindezt igen kemény, egésznapos fizikai munka után. Az első színdarabot
végül 1907-ben mutatták be. A háború, a politika rányomta bélyegét erre a mozgalomra is. A szereplők bevonulása, a játszási kedv megcsappant. A lakosságcsere is szétdarabolta a csoportokat. Vagy nem kaptak  engedélyt, mert nem volt magyar az előadás, vagy kötelezővé tették, hogy két darabot mutassanak be, az egyik legyen magyar. Mindezeken felülkerekedtek a komlósi színjátszók. Ma már nehéz megszervezni ezt a tevékenységet, ennek ellenére van egy színjátszó csoport a városban, mely a Komlósi Szlovákok Szervezetének keretén belül működik és hetekkel ezelőtt mutatta be a Páciens című darabot. Ez a csoport ma az ország egyetlen szlovák nyelven játszó műkedvelő csoportja.

A komlósiak nem titkolják, nagyon büszkék a város szülöttére, Gyurkovics Zsuzsa színművészre. Ő is amatőr színjátszóként bontakoztatta ki tehetségét Komlóson. Gyurkovics Zsuzsa 1929-ben született Tótkomlóson. A Színművészeti Akadémiára 1948-ban került. Főiskolás évei alatt is kapott filmszerepeket, korán megismerte nevét az egész ország. Gyurkovics Zsuzsa játszott vidéken és a fővárosban is, a Madách és a Nemzeti Színházban. Ma már nyugdíjas. Sikerei idején sem feledkezett meg szülővárosáról. A vele készített interjúkban mindig szeretettel beszélt Tótkomlósról, szlovák származásáról.

tiszteletére Jozef Hollý Kubo című vígjátékát láthatta a komlósi közönség

szlovák nyelven a minap. Színháztörténeti fotókiállítást is szerveztek

hatalmas érdeklődés mellett a Szlovák Regionális Kulturális Központban. cs. i. A komlósiak nem titkolják, nagyon büszkék a város szülöttére, Gyurkovics Zsuzsa színművészre. Ő is amatőr színjátszóként bontakoztatta ki tehetségét Komlóson. Gyurkovics Zsuzsa 1929-ben született Tótkomlóson. A Színművészeti Akadémiára 1948-ban került. Főiskolás évei alatt is kapott filmszerepeket, korán megismerte nevét az egész ország. Gyurkovics Zsuzsa játszott vidéken és a fővárosban is, a Madách és a Nemzeti Színházban. Ma már nyugdíjas. Sikerei idején sem feledkezett meg szülővárosáról. A vele készített interjúkban mindig szeretettel beszélt Tótkomlósról, szlovák származásáról. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!