Közélet

2007.02.15. 18:25

Korábbi vevőjét rabolta ki a mezőberényi férfi

Egy gázpisztollyal több mint 12 millió forintot rabolt el korábbi vevőjétől az a mezőberényi férfi, akit csütörtökön jogerősen hét és fél év fegyházbüntetéssel sújtott a szegedi ítélőtábla.

(MTI)

A mezőberényi Csákó Csaba libatömésből élt, az általa nevelt állatokat pedig rendszeresen egy makói cég vásárolta föl. A férfi elhatározta, hogy fölhagy a munkával, és kirabolja a vállalkozás tulajdonosát, akiről tudta, hogy keddenként jelentős mennyiségű készpénzzel rendelkezik, mert ilyenkor fizeti ki a termelőket.
Csákó Csaba a békéscsabai piacon két darab, elektromos sokkolóként is használható zseblámpát, Budapesten pedig egy gázpisztolyt vásárolt, és a bűncselekmény előtt a helyszínen terepszemlét is tartott.
2005. október 4-én hajnalban élettársával Makóra utazott, akit az ügy részleteibe nem avatott be, csupán annyit mondott el neki, hogy 5-10 millió forint körüli összeget akar ellopni a vállalkozótól. Az asszony a kocsiban maradt, és várta a férfi telefonhívását, aki elrejtőzött a felvásárló házának közelében.
A cégtulajdonos lánya hajnali 2 óra 40 perc körül egy számzáras aktatáskát hozott ki az épületből benne 12,2 millió forinttal. A táskát az asszony betette kocsijába, és várta anyját, aki néhány perccel később csatlakozott hozzá. A férfi fejére húzott álarcban az autóhoz szaladt, jobb kezében gázpisztolyát tartotta, s beszállt a kocsi hátsó ülésére. Az autóban ülő fiatalabbik nő - meglátva a támadó fegyverét - rákiabált: vigye el a táskát, csak az anyját ne bántsa. A vádlott kiemelte a táskát a kocsiból, és elszaladt. A cégtulajdonos felesége berohant a házba, szólt a férjének a történtekről, a lány pedig üldözőbe vette a rablót autóján, mire a vádlott gázpisztolyából lövést adott le a kocsira, majd tovább menekült.
Az üldözés során kidobta a táskát az autóból, s egy vizesárokban próbált elrejtőzni, de üldözője felfedezte, és ráirányította az autó fényszóróját. Időközben a helyszínre érkezett a vállalkozó is, aki dulakodni kezdett a férfival, és a verekedés során maradandó fogyatékossággal járó kézsérüléseket szenvedett.
Nem sokkal ezt követően a helyszínre érkeztek a rendőrök is, akik elfogták a rablót. A vádlott élettársa ez idő alatt Makó belterületén autózott, majd amikor hiába hívta élettársát mobilon, s érezte, hogy valami közbejöhetett, hazaautózott.
A bűncselekménnyel összefüggő házkutatás során a férfi garázsában a rendőrök több mint hetven lőszert találtak.

A bíróság jelentős értékre, fegyveresen elkövetett rablás, maradandó fogyatékosságot okozó testi sértés és lőszerrel való visszaélés bűntettében mondta ki bűnösnek Csákó Csabát, s ezért hét és fél év fegyházbüntetéssel sújtotta.
Élettársát a jogerőre emelkedett elsőfokú ítéletben bűnsegédként jelentős értékre elkövetett lopásért egy év hat hónap börtönre ítélte a Csongrád Megyei Bíróság, négy év próbaidőre felfüggesztve.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!