Közélet

2007.02.28. 19:05

Huszonnégyezer fizetési felszólítás vélt vagy valós bliccelőknek

Több száz felszólítást küldtek téves címre Gyuláról, ahol nagyrészt a turisták nem fizettek. Békéscsabán majdnem 10 ezer, Gyulán 14 ezer fizetési felszólítást küldtek ki azoknak az autósoknak, akik évekkel ezelőtt „elfelejtettek” parkolójegyet venni vagy lejárt a megváltott idő.

F. G. K. - Sz. M.

Igazságtalannak érzik az autósok, hogy évekkel azután küldtek nekik fizetési felszólítást, miután nem vettek parkolójegyet vagy nem váltottak időben újat.
— Két évvel ezelőtti parkolást akarnak behajtani rajtam. Nem tagadom, valóban megálltam az egyik békéscsabai téren. Azért emlékszem az esetre, mert egy ötszázassal próbáltam a parkolóőrt rábírni, hogy ne tegyen mikuláscsomagot a kocsimra, de nem hagyta magát. Azt mondta, ha lebukik, kirúgják — mondta egy gyulai férfi.
Békéscsabán majdnem tízezer fizetési felszólítást küldtek ki az elmúlt hetekben. Nem véletlenül siet a Vagyonkezelő Rt.: mivel megváltozott a parkolásról szóló törvény, utoljára szedhetik be azokat a pótdíjakat, amelyeket évek óta nem fizetnek be az autósok. Gyulán sem tétlenkednek: majdnem 14 ezer levelet postázott a városgazdálkodási igazgatóság azoknak, akik „elfelejtettek” parkolási díjat fizetni az elmúlt öt évben. Daróczi László városgazdálkodási igazgató szerint a fürdővárosban évente több mint 70 millió forint folyik be parkolásból. A nyereséget eleinte a lízingelt parkolóóra-rendszer megváltására, majd parkolóhelyek kialakítására, útfelújításra fordították. A fürdővárosban 2002 óta, Békéscsabán 2001 óta kell fizetni a parkolásért a kiemelt övezetekben. A legtöbben be is tartják a szabályt. Kozma János, a békéscsabai Vagyonkezelő Rt. ügyvezető igazgatója szerint naponta mintegy száz mikuláscsomagot tesznek a szélvédőkre, ez a parkoló autók tíz százalékát teszi ki. A tulajdonosok 25—30 százaléka fizet első felszólításra.
Most már viszonylag egyszerű a társaságok dolga: 2004 óta a rendszám alapján lekérhetik a tulajdonosok adatait. Ennek ellenére sok levelet kell újra kiküldeni, mert most derült ki, hogy a belügyminisztériumi adatfeldolgozótól megvásárolt adatok részben megváltoztak: van, aki elköltözött, mások eladták az autójukat. Csak Gyulán ezért több száz levelet ismételten el kellett küldenie az igazgatóságnak, főleg feledékeny turistáktól kérik a pénzt. A felszólítottak mintegy 50 százaléka eleget tett a követelésnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!