Közélet

2007.02.28. 18:23

A polgári védelem napja - egyre komolyabb szerep hárul rájuk

Az egyre gyakrabban bekövetkező természeti és civilizációs katasztrófák elleni védekezésben évről évre komolyabb szerep jut a polgári védelem munkatársainak.

BEOL

Napjainkban a polgári védelmet a legtöbben csak a lakosság és az anyagi javak védelmére kiépült rendszernek tekintik — fogalmazott dr. Takács Árpád alezredes a polgári védelem világnapjának apropóján. A Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság veszélyhelyzet-kezelési osztályvezetője elmondta, hogy a 70-es évektől elkezdődött a feladatok átalakulása, s klasszikus tevékenységük kibővült például az egészségügyi és élelmiszer-ellátás szervezésével.
Csak egyetlen egyszerű példa. Biztosan sokan emlékeznek még arra, amikor a török vendégmunkások szabadságolása idején hatalmas tumultus alakult ki a határokon. Ebben a helyzetben is a polgári védelem gondoskodott arról, hogy az utazók megfelelő minőségű ivóvízhez és tisztálkodási lehetőséghez jussanak. 
Gyakori eset az is, hogy fel nem robbant világháborús lövedékek kerülnek elő, amit sokan felelőtlenül kézbe vesznek. Mint arról lapunkban is beszámoltunk, nem is olyan régen Békésen egy külterületen fellelt tárgyat a megtaláló betette kerékpárja kosarába és hazatekert vele, életveszélybe sodorva ezzel önmagát és családját. Otthon persze rádöbbent, hogy mekkora butaságot követett el, és hívta a tűzszerészeket. A mentést és a hatástalanítást ebben az esetben is a polgári védelem koordinálta.
Olykor persze a már sokat megélt polgári védelmiseknek is elszorul a torkuk. Így járt 2001 tavaszán a Felső-Tisza vidékén a sarkadi polgári védelmi iroda vezetője is. Sztancs József mérnök alezredes egy kárfelmérő csoport tagjaként Tarpán teljesített szolgálatot, amikor egy tornácos, öreg parasztházhoz érkeztek. Az Esze Tamás utcában lévő hajlékot a szakmai csapat életveszélyesnek minősítette, bontásra ítélte, s ezt kellett közölni a nyolcvan feletti asszonnyal.
— Az idős néniben akkor tudatosult, hogy élete munkája megy veszendőbe, s gyermekként zokogott, amikor kikísértük — elevenítette fel az emlékeket. A tragédiában életre szóló ismeretségek is köttettek: Csarodán és Hetefehércsen kétszer is járt Sztancs alezredes, hiszen az újjáépítés után is meghívták a beregi községekbe.
Az ár- és belvíz elleni védekezés mellett a civilizációs katasztrófák, így a háborúk okozta pusztítás, valamint az éhínség elleni küzdelemben is részt vesznek.
A válsághelyzetekre való felkészülés, a kormányzati vezetés folyamatosságának biztosítása, a katonai műveletek polgári támogatása, a társadalmi és gazdasági élet megfelelő szintjének biztosítása, valamint a nemzetközi segítségnyújtásban való részvétel egyaránt a hatáskörükbe tartozik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!