Közélet

2007.02.20. 18:15

A fürdőből kapnák a gyógyvizet a közeli szállodák Gyulán

A gyulai szállodák már régen szeretnének kapni a várfürdő termálvizéből. A fürdő adna, a fő tulajdonos önkormányzat is, persze nem ingyen.

Sz.M.

A gyulai hotelek négycsillagossá fejlesztését és termálvízzel való ellátását is felveti a város nemzetközi gyógyhellyé alakításának önkormányzati programja. A Gyulai Várfürdő környezetében levő szállodák a fürdőből vezetéken kapnák a termálvizet ahhoz, hogy 50 köbméteres medencéket tölthessenek meg. A vendégek szállodai igénye megváltozott — magyarázza az önkormányzati kezdeményezés okát Szabó Árpád alpolgármester. A vendégek ma már főleg elő- és utószezonban olyan szálláshelyeket keresnek, ahol termálvizes szolgáltatás van. Eddig az Erkel Hotel jutott a gyógyvízhez úgy, hogy a szállóvendégek zárt folyosón mehettek át a várfürdőbe. A termálvíz vezetékes átjuttatásának, a használt víz elvezetésének, a beruházásnak a költsége a hoteleké. Az előzetes számítások szerint ez több millió forintot jelent szállodánként. Várhatóan írnak ki szállodai színvonalemelésre pályázatokat. Két gyulai szálloda már kész tervekkel rendelkezik a fürdő termálvizének fogadására.
A Gyulai Várfürdő megvizsgálta, hogy vízjogi engedélye és kútjainak vízhozama alapján tudna-e gyógyvizet adni a szállodáknak. A hotelek tervezett, mintegy 50 köbméteres gyógyvizes medencéinek vízellátását azonnal biztosítani tudnák. A szállodáknak kell dönteniük, wellness- vagy gyógyszállókká szeretnének-e válni. Az előbbihez elég a városi víz, az utóbbihoz gyógyvíz kell, melyet a várfürdő tud nyújtani. A fürdő hat kútjából négy meleg vizes. Négy kút a várfürdő területén van, egy termálkút a Kisökörjárásban, egy másik pedig a húskombinát területén.
A fürdőben jelenleg kútvédő idomot alakítanak ki a vízbázis védelmére. Csak különleges engedéllyel lehet új kutat fúrni a területen. A várfürdő stratégiai tervében már megfogalmazta, készek új kutat fúrni, ha a szállodák igénye tovább nőne. Mind a városnak, mind a fürdőnek ugyanis az az érdeke, hogy Gyulán egyre több legyen a minőségi szálláshely — mondja Cséfán Lajos.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!