Közélet

2006.10.27. 12:09

Dömötör nem hatökör, patrónus

Az ország keleti felében, így az orosházi pusztán is Dömötör volt a pásztorok patrónusa. Dömötör napját juhászújévnek is nevezték, mert sokfelé ezen a napon számoltak el a juhászok gazdáikkal, hosszabbították vagy megszüntették a szolgálataikat.

Cs. I.

A pásztorok ezen a napon mulatságokat rendeztek. A juhászok a plébánia udvarán főzték a birkapaprikást, a juhásznék rétest és bélest  tálaltak. A hálás utókor pedig feleleveníti ezeket a hagyományokat szombaton délelőtt az orosházi Szántó Kovács János Területi  Múzeumban. 
Tíz órától Erostyák Zoltán néprajzkutató a tudós pásztorokról és titokzatos  társaikról tart előadást, miközben a múzeum új kemencéjében túróslepényt, juhtúrós galuskát sütnek. Kisbárányok bégetnek majd a  kertben, velük a gyerekek játszhatnak. A gyermekfoglalkoztatóban a nemezelés alapfogásaival ismerkedhetnek meg és a juhászattal kapcsolatos tárgyakkal, s ha elfáradtak, mesét is nézhetnek.

pásztorok patrónusa. Dömötör napját juhászújévnek is nevezték, mert sokfelé ezen a napon számoltak el a juhászok gazdáikkal, hosszabbították vagy megszüntették a szolgálataikat. Cs. I. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!