Közélet

2006.08.26. 17:52

Uhrin Benedek: nem együgyűek a dalaim!

A hazai könnyűzenei élet talán legfurcsább figurája a nyolcvannégy esztendős Uhrin Benedek. Az idős úr, akit gyomaendrődi otthonában látogattunk meg, elmesélte, hogy az idei Sziget Fesztiválon igen nagy sikere volt, a táncdalfesztivál sátrában tomboltak a fiatalok.

L. J.

A rossz nyelvek szerint Uhrin Benedek dalszövegei meglehetősen együgyűek, s a fiatalok csupán „brahiból” tombolnak a különös figura koncertjein.
Benedek bácsi viszont nem sokat hederít az efféle kritikákra:
— Óriási sikerem van, minden dalomból sláger lett! A Rebekát és a Kis patakot velem éneklik a fiatalok, legújabban pedig a Szállhatok a föld körül lett a kedvencük. Azért szeretnek annyira, mert igazlelkű ember vagyok, őszinték a dalaim. Nem két mondatot ismételgetek, mint más szerzők, hanem a valóságról írok.Uhrin Benedek eddig 45 dalt írt, ezek meg is jelentek kazettán, illetve CD-lemezen. Igaz, nem nagyon fogynak, de őt ez nem keseríti el.
— Nem vagyok önző ember, a templomban a karácsonyi adományosztáson megint adok majd a gyerekeknek legalább kétszáz kazettát.
Benedek bácsi idén — immár hatodszor —, ismét fellépett a Szigeten, ahol a táncdalfesztivál sátra előtt elsősorban fiatalok tapsoltak neki. Alig jött onnan haza, máris újra a világot jelentő deszkákra állhatott. Ezúttal idahaza, Gyomaendrődön tapsolt neki a közönség az augusztus 20-i rendezvényen. Igaz, jóval kevesebben voltak, mint Budapesten, de azért itt sem maradt szégyenben.
Uhrin Benedek — ahogyan endrődi otthonában tett látogatásunkkor elmesélte —, sokminden másra is adta már a fejét, nem csak zenélésre Kiadott  négy könyvet, köztük két regényt, egy vígjátékot (amit sohasem adtak még elő) és egy kabaré-jeleneteket tartalmazó kötetet. Utóbbinak igen nagy sikere volt, eddig négy kiadást ért meg, s állítása szerint negyvenezer példány kelt el belőle.
— Az idén nagyobb sikerem volt a Szigeten, mint korábban bármikor — ecsetelte lelkesen a víg kedélyű öregúr. — A koncert után majdnem szétszedtek a fiatalok. Egy húszéves lány azt mondta, engedjem meg, hogy megöleljen. Úgy össze-vissza csókolgatott, hogy már mondtam is neki, hagyja abba, mert a végén nyelves puszi is lesz...
Uhrin Benedek endrődi családi házában nagy a forgalom. Hol valamelyik bulvárújságtól jönnek hozzá, hol internetes honlapjával kapcsolatban akad valami intéznivaló. Ő pedig csak gyártja egymás után a dalokat, s azt reméli, valamennyiből sláger lesz. Nemrég megjelent hatodik CD-je is, melynek címadó dala, a Szállok a föld körül saját karrierjének történetét eleveníti fel. A lemez nem fogy, de őt ez cseppet sem keseríti el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!