Közélet

2006.08.31. 14:23

Közgyógyos tortúra: háromezren kimaradhatnak az ellátásból

Októbertől vége a türelmi időnek, lejárt közgyógyellátási igazolványra már nem adhatnak ki a gyógyszertárakban semmilyen készítményt. Így azok a rászorulók, akik akár önhibájukon kívül késedelmeskednek, fizethetnek mindent saját zsebből. Ráadásul az ügyintézés heteken át elhúzódhat.

Cs. Á. - P. G.

— Az új rendszer bevezetésével két napról hat hétre emelkedik a
közgyógyellátás ügyintézésének ideje — nyilatkozta lapunknak Dr. Pálmai
Tamás békési háziorvos.
A betegeknek előbb a helyi jegyzőnél kell jelentkezniük, ahol
megállapítják, hogy jogosultak-e a juttatásra. Ezt követően a pácienseknek háziorvosukhoz kell elmenniük. Az adott szakember itt összeírja, hogy a beteg milyen gyógyszert szed és az milyen hatóanyagokból áll össze, valamint az érintettnek mekkora mennyiségre van szüksége egy nap. Innen a jegyzői hivatal érintésével az egészségbiztosítási Pénztár a következő állomás: az elkészült dokumentumok segítségével és az összetevők figyelembe vételével az intézmény munkatársainak a legolcsóbb készítményt kell javasolniuk.  Többnyire azonban ezek a gyógyszerek nem is kerülnek forgalomba, így ebben az esetben a betegnek ki kell fizetnie a két orvosság közötti különbözetet. A páciensnek ezután „már csak” a jegyzőt és a háziorvosát kell ismét útba ejtenie. Dr. Pálmai Tamás kérdésünkre elmondta, hogy a tortúrát nem mindenki csinálja végig. Tapasztalatai szerint az érintettek közel egynegyede nem bírja cérnával és nem járja végig az ügyintézés útvesztőit.
Külön nehézséget okoz, ha a háziorvos egy szakorvos javaslatára ír fel
gyógyszert. Ilyenkor ugyanis egyrészt bizonyítani kell, hogy a beteg
valóban járt a szakembernél, illetve a szakorvos pecsétszámát is fel kell
tüntetnie a javaslaton.
— Egyre inkább szorít az idő, októbertől ugyanis már nem lehet kiadni a
gyógyszert annak, aki lejárt igazolvánnyal jelentkezik a patikában — adott hangot véleményének Merczel Mária Ágnes, egy békéscsabai gyógyszertár vezetője. A szakember úgy fogalmazott, hogy három hónap alatt feltételezhetően minden érintett eljut a háziorvosához, és elindítja az
eljárást, ám nem látja megfelelőnek a tájákoztatást a kérdésben.
— Még a patikákba is ígértek korábban szórólapokat, amelyek felhívják a
lehetséges veszélyre a figyelmet, ebből azonban mi semmit se láttunk —
hangsúlyozta.
— A kormányrendelet engedélyezi, hogy a július elsejétől szeptember
harmincadikáig lejáró közgyógyellátási igazolványokat a betegek október
1-ig felhasználják. Ez az átmeneti időszak elegendő az új jogosultság
megszerzéséhez — reagált megkeresésünkre az Országos Egészségbiztosítási Pénztár nyilatkozattételre jogosult főosztályvezető-helyettese. Kerekesné dr. Nemes Mária kifejtette, hogy megyénkben 3371 betegnek jár le a közgyógyellátási igazolványa szeptember 30-ig. Mint mondta, a törvény hatályba lépése óta a megyei egészségbiztosítási pénztárhoz 1168 kérelem érkezett.
— A kérelmek nagy részét Békésben feldolgozták a kollégák, és összesen 183 új igazolványt adtak ki — tudatta.

Cs. Á. - P. G. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!