Közélet

2006.08.29. 22:10

A kígyósi Nagy Testvér mindent lát, avagy tovább követik a diákok karrierjét

Régóta voltak már olyan irányú kísérletek régiós és megyei szinten is, hogy pontos adatokkal mérjék, mire jutnak a végzett diákok, hol helyezkednek el, mi lesz a sorsuk. Szabadkígyóson sikerült az elképzeléseket a gyakorlatba is átültetni.

Cs. Á.

A 2005 szeptemberében induló tíz iskolai projekt közül az egyik a
„Figyelünk rád - Iskolai nyomonkövetés” nevet kapta a megyei  fenntartású szabadkígyósi középiskolában. Ennek az a lényege, hogy a Kígyóson végzett tanulókról pontos adatokkal rendelkeznek arról, hogy az érettségi illetve a szakmai vizsgák után miként alakul életük.
— Ez valójában egy pályakövetési rendszer. Már régóta voltak erre
kísérletek megyei, illetve régiós szinten is, a mi véleményünk azonban az
volt, hogy ezek az adatok hiányosak voltak. Így nem tudtuk igazán, hogy a nálunk végzettek mint állják meg helyüket a munkaerőpiacon — indokolta az elképzelések szükségességét Pataki Attila, a 2005/6-os tanévben indított projekt vezetője.
Szabadkígyóson a rendszert az működteti, hogy az osztályfőnököknek nem ér véget a feladatuk az utolsó tanévvel, hanem folyamatosan tartják a kapcsolatot a végzett diákokkal. Így az iskola vezetői pontos képet kapnak arról, hogy az egyes szakmákat megszerző fiatalok milyen eséllyel lépnek be a munkaerőpiacra, el tudnak-e helyezkedni a megszerzett képesítéssel, vagy sem. A legutóbbi adatok — a diákok 87 százaléka jelzett vissza — arra engednek következtetni, hogy az egykori növendékek örülnek az alma mater megkeresésének, ráadásul többen továbbtanulnak, mint azt Szabadkígyóson gondolták volna.
Csapó Imre itt végzett pék-cukrászként, és itt is szerzett érettségi
bizonyítványt.
— Jelenleg a Szegedi Tudományegyetem Élelmiszeripari Karának vagyok
másodéves élelmiszeripari-mérnök hallgatója. A kígyósi anyaiskolával tartom a kapcsolatot, örülök is neki, hogy figyelnek arra, mi lett, vagy mi lesz belőlem.
A tapasztalatok szerint a végzett tanulók nagy része el tud helyezkedni
szakmájában, a legnagyobb sikere a kertész-biotermesztő szakmának van Szabadkígyóson.

Cs. Á. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!