Közélet

2006.07.25. 14:26

Elvéreztetett felügyelőség

Nem a szemét, mi kerülünk lapátra — állt a táblán tegnap Gyulán a Körös-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség székházában, ahol dolgozói fórumot tartottak. A felügyelőség 84 munkatársa közül 65 tegnap megkapta felmondólevelét.

Békés Megyei Hírlap

A felügyelőség szakszervezete a minisztériumi utasítás miatt munkaügyi bírósághoz fordult. Felvételünk a tegnapi dolgozói fórumon készült.
Dr. Erdei György, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium szakállamtitkára emlékeztetett a környezetvédelmi felügyelőség szervezeti változásaira 1979-től kezdve, majd a mostani összevonás okát világította meg. Rendezőelv, hogy azon felügyelőségek létszámát csökkentették, melyeknek az adott területen kevesebb a feladatuk, mint az ipari centrumokban működőknek. Ezért vonják össze a bajai és a gyulai felügyelőséget két nagyobb szervezettel, a pécsivel és a szegedivel.

Várhatóan az év második felében az ország más területein is hasonló összevonásokra kerül sor. Nem megszűnés, szervezeti integráció lesz, a jövőben Baján és Gyulán kirendeltség működik — hangsúlyozta dr. Erdei György. A kirendeltség vezetőjét a miniszter nevezi ki. A kirendeltség feladatait módosított kormányrendelettel határozzák meg. A feladatkört meghatározó jogszabálytervezetet szerdán véleményezésre bocsátják minden felügyelőségnél. Minden javaslatot megfontolnak, hogy a kirendeltségeknek, a ,,területi csápoknak” jól körvonalazható feladataik legyenek.

Ez a mondat olaj volt a tűzre. A felügyelőség munkatársai kifogásolták, hogy a minisztérium képviselője miért nem két hónappal ezelőtt jött el hozzájuk. Mások azt feszegették, mi a biztosíték a kirendeltség működtetésére, miközben a romániai vízgyűjtő tele van potenciális veszélyforrásokkal. Dr. Erdei György közölte: nemcsak a környezetvédelmi felügyelőségek, hanem a vízügy is átalakul. Az ő illetékességi területük is változik az év második felében, nem lesz 12 vízügyi igazgatóság, de Baján és Gyulán nagy valószínűséggel érintetlenül maradnak. Elmondta, a Zöld Pont Iroda megmarad Gyulán. A kirendeltségek fenntartása hosszú távú elképzelés. Az államtitkár elismerte, hogy a 19 ember megmaradásával egy időben kellett volna határozni a feladatukról. A rendelkezésre álló adatok szerint a bajai és a gyulai felügyelőség integrációja jár a legkevesebb vérveszteséggel.

Várhatóan az engedélyezési jogkör nem marad a kirendeltségeken. A minisztériumi adatok szerint az ország e környezetvédelmi feladataiból 3,1 százalékkal részesedett Gyula. Ám kiderült, a minisztériumnak nincs egységes adatfeldolgozási rendszere. Információink szerint az ország környezetvédelmi szakembereiből is csak öt százalék dolgozik a gyulai felügyelőségen. A dolgozók aggodalmuknak adtak hangot az utazó mintavétel miatt. A mintának határidőn belül kell Szegedre érkeznie. Ki törődik majd az itt élők környezetvédelmi biztonságával? — kérdezték. Az államtitkár végezetül jelezte, más állami területeken — állategészségügy, népegészségügy — is csökken az alkalmazottak száma.

Békés Megyei Hírlap -->

Ezek is érdekelhetik