Közélet

2006.07.11. 13:49

Az ötvenhatos események nyomában járnak Újkígyóson

— Már száz órányi hangfelvétel gyűlt össze az 1956-os forradalom és szabadságharc ötvenedik évfordulójára kiírt pályázatunkra — tájékoztatott Harangozó Imre néprajzkutató, az Újkígyósért Közalapítvány kuratóriumának elnöke. A jeles események kapcsán a közalapítvány a helyi történések megörökítésére írt ki 150 ezer forint fődíjú pályázatot, hogy a legjobbakat majd egy tanulmánykötetbe rendezzék.

Cs. Á.

A beérkezett pályamunkákkal kapcsolatban Harangozó Imre hangsúlyozta, hogy Újkígyóson is rengeteg érdekes esemény történt 1956-tal kapcsolatban. A szovjetek például begyűjtötték az összes rádiót a faluban, hogy az ő kezükben legyen a tájékoztatás, mondván, majd ők megőrzik a készülékeket. A tragikus kimenetelű események után szétszórták az újkígyósi pedagógusok jó részét a megye tanyavilágában Vésztő-Mágortól egészen Békésszentandrásig, de ezen túl Harangozó Imre rávilágított több érdekességre a helyi nemzetőrök szerepét illetően is.
— Feladatuk Újkígyóson nagyjából arra korlátozódott, hogy megvédjék a kommunistákat az őket megverni akaróktól. Aztán ahogy véget ért a forradalom, le is tartóztatták mindegyiket, komoly büntetést mérve rájuk — idézte föl a múltat a néprajzkutató.

Ezek is érdekelhetik