Közélet

2006.06.15. 13:09

Lepkekárok hektárszámra

Száz hektárnál is több fiatal tölgyerdő lombozatát fogyasztotta el a gyapjaslepke hernyója Zsadány külterületén, az Orosi-pusztán. A mezőgazdaságból élők féltik a kukoricát, búzát, napraforgót.

Békés Megyei Hírlap

A sokéves tapasztalat szerint a gyapjaslepke hernyói általában június végéig tarolják le az útjukba kerülő tölgy- és csererdőket. (Képünk illusztráció.)
— Tulajdonképpen olyan kopasz az erdő, mint télen. A tíz, tizenöt esztendeje telepített erdő mellett a Tölgyes több száz éves csertölgyeit, kocsányos tölgyeit is veszélyezteti a gyapjaslepke hernyója Zsadány külterületén — számolt be a kialakult helyzetről egy zsadányi gazdálkodó.

 

Elmondása szerint volt olyan, aki már a Békés Megyei Növény- és Talajvédelmi Szolgálatot is felkereste a problémával. A területtel határos gazdálkodók ugyanis egyre jobban féltik a napraforgót, búzát, kukoricát a kártevőtől.

 

Dudás Árpád, Zsadány polgármestere lapunknak elmondta, hogy tudomása szerint a tarrágott erdőterület jelentős része a Nemzeti Földalap (NFA) révén a magyar állam tulajdona, de kezelője a Hidasháti Rt. A társaság telepített jó tizenöt esztendővel korábban tölgyest.

 

— A kártételről magam is tudok. A Hidasháti Rt. által kezelt területből közel 21 hektárt „csontig legallyazott” a gyapjaslepke hernyója, másik 13 hektár, körülbelül 15 éve telepített tölgyes lombkoronájának pedig felét ette meg — ismerte el megkeresésünkre Boross Árpád, a Hidasháti Rt. termelési vezérigazgató-helyettese.

 

— Szolgálatunknál valóban jelezte egy zsadányi gazdálkodó, hogy búzatábláját is veszélyezteti a gyapjaslepke hernyója. A helyszínen megtartott felderítés során azonban bebizonyosodott, hogy bár a búzatáblát körülölelő erdők tarrágottak, illetve a környező növényzetben is tömeges a kártevő jelenléte, e szántóföldi növénykultúrát nem veszélyezteti a gyapjaslepke hernyója. A gyapjaspille sokféle tápnövényen képes kifejlődni, a szakirodalom szerint mégis a kétszikűek a „kedvencei” — mondta Farkas Gábor növényvédelmi felügyelő.

 

Azt már a megyei növény- és talajvédelmi szolgálat igazgatóhelyettesétől, Molnár Ferenctől tudtuk meg, hogy a gyapjaslepke hernyójának tömeges elszaporodásával legerősebben fertőzött megyei erdőterületekre, a védekezés érdekében, szakhatósági állásfoglalást adtak ki.

Békés Megyei Hírlap -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!