Közélet

2006.06.23. 11:27

Keveset aratnak a békési gazdák

Békés megye szántóterületeinek jelentős részén nehéz aratásra számítanak a gazdák, a sok csapadék miatt ugyanis a földek egy része elgazosodott.

L. J.

Gazsó János, a szarvasi Mezőmag Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a környéken az őszi és tavaszi belvizek miatt jelentős terméskieséssel kell számolni. A szarvasi cég szántóterületein például a jónak mondható 5,5 tonnás hektáronkénti átlagtermés helyett most az őszi kalászosoknál csak 2,5-3 tonnás termést remélhetnek.
Hasonló, mintegy negyvenszázalékos terméskiesést könyvelhet el őszi kalászosokból a gyomaendrődi gazdák többsége is, mivel a város külterületén nemrég még csaknem 1500 hektárnyi szántóterületen állt a víz. A termelők egy része a belvíz miatt a vetésszerkezet módosítása mellett döntött. A korai vetésű tavaszi árpa, zab, vagy borsó helyett inkább kukoricát és a napraforgót vetettek, az időjárás azonban e növényeknek sem kedvezett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!