Közélet

2006.06.07. 11:51

Férfiak: tízzel kevesebb

Átlagosan 7—10 évvel halnak korábban a magyar férfiak nyugat-európai társaiknál. Magyarország településein ezekben a napokban a férfiak egészséghetének rendezvényeivel próbálják felhívni a figyelmet az erősebbik nemet veszélyeztető betegségekre.

BEOL-lapszemle (Békés Megyei Hírlap - Csath Róza — Szőke Margit)

A rendszeres testmozgás a test és a lélek karbantartásában egyaránt segít.
— Megyénk betegségtérképe az országos átlaghoz hasonló, Békésnek nincs specialitása — szögezte le elöljáróban dr. Csaba István, a gyulai Pándy Kálmán megyei kórház urológiai osztályának vezető főorvosa. Az első helyen a szív- és érrendszeri betegségek állnak, ezeket követi a tüdőrák és az emésztőszervek rákja. E betegségek a nők és a férfiak közül egyaránt szedik áldozatait. A harmadik halálozási ok a prosztatarák. A megyei kórház urológiai osztályán évente újonnan felfedezett prosztatarákos betegek száma mintegy félszáz. A kórház esztendők óta próbál kampányszerűen is szűrővizsgálatokat végezni.

— Élni kellene a szűrőlehetőségekkel, kihagyni ezeket szinte bűn. Például a prosztatarák, amikor még gyógyítható, nem okoz panaszt. Amikor a panaszok jelentkeznek, akkor többnyire már elkéstünk — mondta a főorvos.

Fontos, hogy az egészségügyi intézmények az egészségkultúra fejlesztésében ne magányos harcosok legyenek, hanem partnerre találjanak a települési önkormányzatokban és a civil szervezetekben. Dr. Mucsi Gyula, az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) Békés megyei tiszti főorvosa a férfiak egészséghete kapcsán is elengedhetetlennek tartja ezt az együttműködést. Hangsúlyozta, a férfiakra való figyelem össztársadalmi érdek. A tapasztalatok szerint az életmód 45 százalékban felelős a betegségek kialakulásáért, jóval kisebb arányban az egészségügyi szolgálat, a genetikai adottságok és a környezet. Éppen ezért a pozitív életminták felmutatásának és követésének nagy a szerepe az egészség megőrzésében.

— A kampánytól azt várom, hogy ráirányítja a társadalom figyelmét a férfiegészségre, az ezzel összefüggő megelőző tevékenységre — nyilatkozta lapunknak dr. Szabó Terézia, a békéscsabai Réthy Pál kórház főigazgató főorvosa, aki úgy véli, fontos, hogy az egyén felelősséget érezzen önnön egészségéért. A szakemberek szerint ezt a magatartást gyermekkorban kell megalapozni.

BEOL-lapszemle (Békés Megyei Hírlap - Csath Róza — Szőke Margit) -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!