Közélet

2006.05.31. 07:43

Ma van a nemdohányzók napja

Szinte minden dohányos megpróbál élete során leszokni a cigarettáról, de csupán töredéküknek sikerül saját akaratából. A nikotinfüggők egyre fiatalabb korban gyújtanak rá, növekszik a dohányzó lányok aránya is — ez derült ki a nemdohányzók napjára, május 31-ére készített kérdőívből.

Cs. I.

Kelet-Magyarországon a legrosszabb a helyzet. Ebben a szociális és családi háttér mellett szerepet játszik a munkanélküliség. Minden száz emberből csak egynek sikerül saját akaratából abbahagynia a dohányzást. A szakemberek szerint könnyebb elérni, hogy a fiatalok ne szokjanak rá a cigarettára, mint végleg letetetni velük a bagót. Ezért nemcsak általános iskolákban, hanem már az óvodákban is próbálják felhívni a figyelmet a cigaretta veszélyeire.
Dr. Ágai Zsuzsa, az orosházi tüdőgondozó főorvosa elmondta, tavaly kampányt kezdtek a COPD (fulladással, köhögéssel járó légúti betegség) szűrésére. A ugyanis cigaretta tüdőrákot, szívinfarktust, szélütést, vagy érszűkületet okozhat. A nemdohányosok egészségi állapota, a közöttük előforduló betegségek bizonyítják, hogy mások dohányfüstjének a beszívása is okoz egészségkárosodást, kezdve a szem kötőhártyájának az izgatásától egészen a legsúlyosabb betegségekig. A környezeti dohányfüst belélegzése főleg a gyerekek számára ártalmas. A dohányzás nagymértékben veszélyezteti a terhességet, a magzatot, és hozzájárul a csecsemőhalandósághoz. Ezen nem tudmak másképp segíteni, mint hogy leszoktatják a szülőket a dohányzásról.

csupán töredéküknek sikerül saját akaratából. A nikotinfüggők egyre

fiatalabb korban gyújtanak rá, növekszik a dohányzó lányok aránya is — ez derült ki a nemdohányzók napjára, május 31-ére készített kérdőívből. Cs. I. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!