Közélet

2006.05.09. 11:40

Dobozi vörös csillag a Le Figaro-ban

A Népszabadság beszámolója szerint Doboz nagyközség kis Moszkvaként szerepel a francia konzervatív napilap, a Le Figaro vasárnapi számában. A jelző apropója az immár másfél évtizede nem csituló vörös csillag-vita.

Népszabadság-Beol

A lap beszámol róla, hogy a község református lelkipásztora négy évvel ezelőtt tiltott önkényuralmi jelkép használata és közokirat-hamisítás miatt feljelentette a falu polgármesterét és jegyzőjét, amiért azok egy katonai jegyzékre és az emberekben a szocializmus iránt táplált nosztalgiára hivatkozva kiálltak az emlékmű megtartása mellett. Bűncselekmény hiánya miatt a rendőrség megtagadta a nyomozást, a lelkész panaszát az ügyészség is elutasította.
A lelkész - Balogh Lajos Barna - ma azt mondja: családját számtalan támadás érte amiatt, mert harcolt az ellen, hogy a templom és az iskola közelében továbbra is ott álljon a sokakban a terror éveit felidéző vörös csillag
Szatmári János, a falu polgármestere 1980 óta vezeti a települést. Azt mondja: nem is annyira vörös az a csillag, mint inkább barna, egyébként is ráférne lassan a felújítás. Aztán gyorsan hozzáteszi: a közeljövőben biztos nem fogja kezdeményezni az emlékhely rekonstrukcióját, mert nem szeretné a konfliktusokat újraéleszteni. A polgármester szerint a községben már senki sem foglalkozik a vörös csillaggal, amely egy Oroszországgal és Ukrajnával kötött kétoldalú nemzetközi szerződés értelmében egyébként sem esik az önkényuralmi jelképekről szóló törvény hatálya alá. Úgy véli: diplomáciai bonyodalmakat okozna, ha lebontanák – írja a Népszabadság.
A község református lelkésze levéltári dokumentumokra hivatkozva kitart korábbi álláspontja mellett: a dobozi vörös csillag szabálytalanul került bele a katonai emlékhelyek megőrzéséről és rendben tartásáról szóló megállapodásba. Balogh Lajos Barna ugyanakkor azt mondja: ha a faluban mindenkinek jó az, hogy Doboz egy szovjet emlékműről válik ismertté, akkor immár ő sem harcol ellene - majd az utókor igazságot szolgáltat.
A "hős felszabadító szovjet hadseregnek" állított oszlopon a vörös csillagot egyébként most csak az látja, aki megáll az emlékmű talapzatánál, amúgy zöldülő faágak és egy magas gesztenyefa virágai takarják el a járókelők szeme elől - zárul a Népszabadság riportja.

Népszabadság-Beol -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!