Közélet

2006.04.08. 17:00

Továbbra is harmadfokú árvízkészültség

A Kövizig jelentése szerint szombaton a Fekete – és a Fehér-Körös árhulláma román területen már tetőzött, a hazai szakaszon újból árad. A Kettős-Körös, a Sebes-Körös, és a Berettyó még apadó, a Hármas-Körös Békésszentandrástól felfelé apad, lejjebb emelkedik. A Hortobágy-Berettyó vízállása az Árvízkapunál péntek reggel 6-kor 711 cm volt, ez 2 cm-es emelkedést jelent péntekhez képest.

BEOL

Harmadfokú készültség van érvényben a Sebes-Körös alsó szakaszán, a Hortobágy-Berettyón és a Hármas-Körös felső szakaszán, összesen 145,5 km hosszon. II. fokú készültségi szintet tartunk fenn a Kettős-Körösön , a Hármas-Körös alsó szakaszán,  a Berettyón, és ma reggel 8 órától a Fekete-Körösön, összesen 150,9 km hosszon. I. fokú készültség van a Fehér-Körösön, összesen 18,7 km hosszon.
A Fekete-Körös Antnál ma délután tetőzött, a Fehér-Körös Gyulánál 480 cm-rel holnap a délelőtti órákban. A Kettős-Körös Békésnél vasárnap dél körül tetőzik 750 centiméteres szinten. A többi folyón ma lassú apadás, majd stagnáló vízállások várhatók, készültség változás nélkül. A Hortobágy-Berettyón az Árvízkapunál a vízszint kiegyenlítődése az érkező árhullám miatt későbbre tolódik, április 12-ére várható, 720 cm körüli szinten.
Az árvízvédekezésben 857 fő vett részt az elmúlt napon. A Hortobágy-Berettyó torkolatnál felszerelt 24 gépegységes szivattyúk az elmúlt napon teljes kapacitással üzemeltek, a Hármas-Körösbe átemelt vízmennyiség 1 036 800 köbméter,  az üzembe helyezésük óta összesen 4 416 400 köbméter.
A  belvízvédelmi helyzet nem változott, a szivattyúzási igény nem csökkent, tízből kilenc belvízvédelmi szakaszon van készültség. A Dögös-Kákafoki, a Mezőberényi és a Fehér-Fekete-Körös-közi belvízvédelmi szakaszokon I. fokú a készültség. Továbbra is II. fokú a készültség a Réhelyi, a Szeghalmi, a Gyomai, a Holt-Sebes-Körösi, a Kettős-Körös jobb parti és az Élővíz-csatorna szakaszon. A belvízzel elöntött terület nagysága 9950 hektár, melyből 4500 hektár a vetésterület.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!