Közélet

2006.04.11. 15:42

Tornádó nem, de nagy vihar várható

Túlzás, hogy tornádó tombol órákon belül Dél-Magyarországon, azonban kétségtelen, hogy a következő napokat komoly viharok jellemzik – nyilatkozta a Beol.hu-nak Tóth Tamás, az Országos Meteorológiai Szolgálat Dél-magyarországi Regionális Központjának munkatársa. A szolgálat azonban a biztonság kedvéért riasztást küldött a katasztrófavédelmi szerveknek.

K. Gy.

Mint arról több hírportál beszámolt, egyes veszélyességi fokozatú vihar érkezik az ország déli megyéibe, azaz a dél-alföldi és a dél-dunántúli, illetve részben a közép-magyarországi régiókba. A Magyarország déli területeire átnyúló vihar elsősorban a Balkán-félszigeten, azaz Horvátországban, Boszniában és Szerbiában tombol majd. Az előrejelzés záport, zivatart, helyenként jégesőt sőt tornádót jósol a térségbe a következő 48 órában – írja az Index.
Felhívtuk a szegedi meteorológiai állomást, ahol Tóth Tamás meteorológus hallgató hangsúlyozta: a hír igaz, de… Elsősorban a tornádóra vonatkozó jelentést tartotta túlzónak, szenzációhajhásznak a szakember. Kétségtelen: sokfelé kell esőre, záporokra számítani, délen, délkeleten zivatar is kialakulhat. A fokozatosan északnyugatira forduló szél egyre többfelé erősödik meg, a Dunántúlon viharos széllökések is előfordulhatnak. Szerda reggel borult lesz az égbolt, és főként keleten várható további nagy mennyiségű eső, Sokfelé lesz erős, helyenként átmenetileg viharos az északnyugati szél. Délután keleten továbbra is borult, csapadékos időjárás várható.
A Beol.hu birtokába került az a riasztás, melyet a déli órákban bocsátott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat, s melynek címzettje az Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóság. Ebben az olvasható, hogy „a régió keleti felében az észak-nyugatra forduló szélből helyenként előforodulhat erős széllökés. A következő (értsd délutáni – a szerk.) óráktól (elsősorban Csongrád és Békés megyében) heves zivatar, jégeső kialakulhat, melyet viharos, akár 30-90 km/h-t elérő széllökés is kísérhet."

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!