Közélet

2006.04.28. 19:25

Megnyerjük az árvízi csatát

Vízmagasság elleni harc után minden remény megvan arra, hogy megnyerjük az árvízi védekezés második csatáját, amelynek középpontjában az átázott és nagy terhelésnek kitett töltések állagának megóvása áll – jelentette ki a Békés Megyei Védelmi Bizottság április 28-ai, Békéscsabán, a megyeházán tartott ülésén Bak Sándor, a Körös-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetője.

BEOL

A Békés Megyei Védelmi Bizottság Varga Zoltán elnök vezetésével áttekintette az utóbbi napok árvízzel kapcsolatos fejleményeit és meghatározta az előttünk álló hosszú hétvége legfontosabb teendőit. Lassú apadás kezdődött a Hármas-Körös Békés megyei szakaszain, így péntek délelőtt 10 órakor Gyománál 804, míg Szarvasnál 919 centiméter volt a vízoszlop magassága. Ez Gyoma esetében 150, míg Szarvason 67 centis apadást jelent az árvízi csúcshoz képest.
Bak Sándor a védelmi bizottság ülésén elmondta, hogy a Hármas-Körös Békés megyei töltésein 52 helyet tartanak nyilván, ahol buzgár, fakadóvíz vagy átfolyás figyelhető meg. Ebből 24 helyen beavatkozás történt, ami fontos: az elmúlt napokban sehol nem romlott a helyzet.  A köröszugi árvíz-védekezési munkálatokat Békés megyeiek is segítették, ennek révén 200 ezer üres zsákot, és összesen 118 ezer megtöltött homokzsákot vittek át Szelevényre.
A szakemberek továbbra is lassú apadásra számítanak a Hármas-Körösön. Az ülésen az is elhangzott, hogy a korábban 300, csütörtökön pedig 150 katonát vezényeltek más térségbe. Így is meghaladja a másfél százat a térségünkben a gátakon dolgozó katonák száma.
Dávid Imre gyomaendrődi polgármester az ülésen beszámolt arról, hogy a városban továbbra is nyugodt a helyzet, amelyért köszönet illeti a Magyar Honvédség itt-tartózkodó erőit is.
Varga Zoltán, a Békés Megyei Védelmi Bizottság elnöke az ülés végén jelezte, legközelebb május 2-án ülésezik a grémium.

-->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!