Közélet

2006.04.08. 00:58

Kampánycsend az inteneten (is)

A kampánycsend szombaton 00.00 órától a szavazás befejezéséig tart. A tartalomszolgáltatók minden tekintetben érvényesnek ismerik el magukra a választási eljárásról szóló jogszabályok, a választási eljárásról szóló törvény illetve az OVB állásfoglalásai kampánycsendre vonatkozó rendelkezéseinek elveit. Az internet, mint a közlés médiuma csupán e rendelkezések betartásának módját befolyásolja.

BEOL

A Magyar Tartalomszolgáltatók Egyesületének kódexe a választásokkal kapcsolatos ajánlást tartalmaz, illetőleg mintául szolgálhat ilyen típusú szabályok kidolgozásához.
A tartalomszolgáltatók vállalják, hogy ebben az időszakban nem jelenítenek meg olyan új, szerkesztett anyagokat, amelyek közvetlenül vagy közvetve befolyásolhatják a választókat döntésükben. Általános választás esetében ezen minden olyan tartalmat kell érteni, amely bármely, a választáson induló jelöltről, listáról, szervezetről vagy szervezetet képviselő személyről szól, a választási programmal kapcsolatos, a választók véleményét befolyásoló, információt tartalmaz.
A Magyar Tartalomszolgáltatók Egyesülete javasolja, hogy kampánycsend időszakában a tartalomszolgáltatók ne jelenítsenek meg a kampányra, pártokra, a felhasználók pártpreferenciájára, a választási eredményére vonatkozó saját szavazógépeket, illetve más tartalomszolgáltató szavazógépére mutató linket, valamint az előző szavazás eredményére vonatkozó statisztikákat, akkor sem, ha a felmérés nem reprezentatív.

Előfordulhat, hogy felklikkelve egy oldalra - például a Beol.hu-ra - a kampánycsend idején is ott virítanak a párthírek, illetve a fizetett politikai hirdetések, bannerek, noha a tartalomszolgáltató pénteken éjjel elvégezte a szükséges műveleteket.

Ennek oka, hogy bár számítógépünkkel felcsatlakoztunk a világhálóra, az átmeneti tár (cache) nem frissült, így a legutóbbi változat látható monitorunkon. Célszerű tehát elvégezni a tár kiürítését, mely több módon lehetséges: fájkezelőből, intézőből a megfelelő helyről (IE esetén: Windows/Temporary Internet Files) kitöröljük az összes fájlt, vagy pedig a Sajátgép/C/jobb egérgomb/lemezkarbantartó funkcióval végezzük el ezt a műveletet.

Az MTE javasolja, hogy a tartalomszolgáltatók korábbi, a választásról, a kampányról, annak szereplőiről szóló szerkesztett anyagaikat az első két hierarchikus szintről tegyék elérhetetlenné.
A felhasználói tartalmakban - fórumokban, chateken - nem tiltható, hogy a felhasználók a választásról is szót ejtsenek. A z MTE javasolja, hogy a tartalomszolgáltatók jól látható helyen, a szolgáltatás használata előtt hívják fel a felhasználók figyelmét a kampánycsendre és szólítsák fel a felhasználókat, hogy ebben az időszakban agitációs céllal ne jelenítsenek meg tartalmakat az erre rendszeresített felületeken, illetve hívják fel a figyelmüket a vonatkozó jogszabályokra.

1997. évi C. törvény a választási eljárásról" VI. FEJEZET, VÁLASZTÁSI KAMPÁNYKampányidőszak
40. § (1) A választási kampány a választás kitűzésétől a szavazást megelőző nap 0 óráig tart.
(2) A szavazást megelőző nap 0 órától a szavazás befejezéséig választási kampányt folytatni tilos (kampánycsend).
A kampánycsend megsértése
41. § A kampánycsend megsértésének minősül a választópolgárok választói akaratának befolyásolása, így különösen: a választópolgárok számára a jelölt vagy a jelölő szervezet által ingyenesen juttatott szolgáltatás (szavazásra történő szervezett szállítás, étel-ital adása), pártjelvények, zászlók, pártszimbólumok, a jelölt fényképét vagy nevét tartalmazó tárgyak osztogatása, választási plakát (a továbbiakban: plakát) elhelyezése, a választói akarat befolyásolására alkalmas információk szolgáltatása elektronikus vagy más úton."
Az MTE javasolja a tartalomszolgáltatóknak, hogy vállalják: a kampánycsend időszakában kiemelt figyelmet fordítanak arra, hogy a felhasználók által nyitott felületeken a választásokon érintett személyek, szervezetek még az egyébként nem moderált területeken se nyilvánuljanak meg, e lehetőségekkel ne éljenek vissza.
 

A tartalomszolgáltatók minden tekintetben érvényesnek ismerik el magukra a választási eljárásról szóló jogszabályok, a választási eljárásról szóló törvény illetve az OVB állásfoglalásai kampánycsendre vonatkozó rendelkezéseinek elveit. Az internet, mint a közlés médiuma csupán e rendelkezések betartásának módját befolyásolja. Előfordulhat, hogy felklikkelve egy oldalra - például a Beol.hu-ra - a kampánycsend idején is ott virítanak a párthírek, illetve a fizetett politikai hirdetések, bannerek, noha a tartalomszolgáltató pénteken éjjel elvégezte a szükséges műveleteket.

Ennek oka, hogy bár számítógépünkkel felcsatlakoztunk a világhálóra, az átmeneti tár (cache) nem frissült, így a legutóbbi változat látható monitorunkon. Célszerű tehát elvégezni a tár kiürítését, mely több módon lehetséges: fájkezelőből, intézőből a megfelelő helyről (IE esetén: Windows/Temporary Internet Files) kitöröljük az összes fájlt, vagy pedig a Sajátgép/C/jobb egérgomb/lemezkarbantartó funkcióval végezzük el ezt a műveletet. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!