Közélet

2006.04.07. 12:46

400 kilovoltos huza-vona

Változást hozhat a Békéscsaba és Nagyvárad közé tervezett, 400 kilovoltos távvezeték ügyében a beruházó új, kiegészített hatástanulmánya. Amennyiben Újkígyós és Medgyesegyháza jegyzője mégsem látná kellően meggyőzőnek az anyagot, még akár új nyomvonalat is kijelölhetnek.

Csiszér Áron

Az alapvető probléma eddig az volt, hogy a kígyósiak és a medgyesiek úgy vélték, nincs olyan meggyőző, kellő érvekkel és alapos vizsgálatokkal alátámasztott, részletes környezeti hatástanulmány, mely a nagyfeszültségű távvezeték emberre gyakorolt hatását megfelelően mutatná be, eloszlatva a kételyeket.

A beruházónak ugyan környezetvédelmi engedélyre van szüksége ahhoz, hogy a távvezetéket megépítse, ezt azonban idáig, mint különböző szakhatósági véleményekhez kötött hozzájárulást — szakhatósági jogkörrel bírva — a két említett település jegyzője nem adta meg.

Az ügy azért nem ennyire egyszerű. A folyamatban lévő eljárásban ugyanis a Körös-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség (Felügyelőség) — az előzetes környezeti hatástanulmány egyidejű megküldésével — anno kikérte az összes szakhatóság, köztük az újkígyósi és a medgyesegyházi jegyzők véleményét is az alternatívaként szereplő négy nyomvonallal kapcsolatban. A legkevesebb észrevétel akkor a második számú nyomvonallal szemben született, akkor még se Újkígyós (ahol közben jegyzőváltás történt), se Medgyesegyháza jegyzője nem vétózott, illetve azzal egyetértett. A fenti véleményekre alapozva dolgoztatta ki ezek után a beruházó a második számú nyomvonalra a részletes környezeti hatástanulmányt, melynek megismerése — és elégtelennek ítélése — után már megváltozott véleményük.

— Nekünk a jogszabályi keretek között az itt élő emberek érdekeit kell képviselnünk, így ha a kiegészített tanulmányt megfelelőnek találjuk, el is fogadjuk — értett egyet Csatlós László újkígyósi és Gácsér Béla medgyesegyházi jegyző. Ha bármelyikőjük, mint illetékes szakhatóság elutasítja a tervezett megoldást, a Felügyelőség már nem adhatja ki az engedélyt.
— A részletes környezeti hatástanulmányhoz most készíttettük el a kiegészítést, amelyhez témafelelősnek dr. Thuróczy Györgyöt, a  Frédéric Joliot-Curie Sugárbiológiai és Sugáregészségügyi Kutató Intézet szakemberét kértük föl — válaszolt megkeresésünkre Tari Gábor Magyar Villamosenergia-ipari Rendszerirányító ZRt. (MAVIR Zrt.) hálózati igazgatója. Mint elmondta, a MAVIR Zrt. is fontosnak tartja, hogy elismert, tőlük teljesen független hazai szaktekintély véleményét is csatolják, ne csak az egyébként általánosan elfogadott nemzetközi szakirodalomra hivatkozzanak.
Ebben az anyagban, amit várhatóan a jövő héten küldenek ki, olyan konkrét mérések eredményeit is bemutatják, amelyek egy korábban megépített 400 kilovoltos távvezeték közelében készültek.

Másodfokon folytatják?

Amennyiben pedig a két település jegyzője elutasítja a kérelemben szereplő nyomvonal-változatot, vagyis nem ad hozzájáruló szakhatósági véleményt, akkor a Felügyelőség is kénytelen lesz elutasítani a beruházó környezetvédelmi engedély iránti kérelmét. Ezt a határozatot a MAVIR megfellebbezheti az Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főfelügyelőségnél, mint másodfokú hatóságnál. Ha ezt nem tennék, akkor nem lesz engedélyük, vagyis kezdhetik újra az eljárást.

Emberre nem káros

Gyakran megfogalmazott kérdés volt a helyi gazdák részéről, hogy ha a természetvédelmi területen nem húzódhat a vezeték, miként engedhetik az ő földjeikre, ahol termelés folyik, és emberek dolgoznak. Nadabán János, a Felügyelőség igazgatója kihangsúlyozta, hogy mai ismereteink szerint — védőtávolságon kívül — egy ilyen távvezeték az emberre nézve semmiféle egészségügyi károsodást nem okoz.

Amennyiben pedig a két település jegyzője elutasítja a kérelemben szereplő nyomvonal-változatot, vagyis nem ad hozzájáruló szakhatósági véleményt, akkor a Felügyelőség is kénytelen lesz elutasítani a beruházó környezetvédelmi engedély iránti kérelmét. Ezt a határozatot a MAVIR megfellebbezheti az Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főfelügyelőségnél, mint másodfokú hatóságnál. Ha ezt nem tennék, akkor nem lesz engedélyük, vagyis kezdhetik újra az eljárást. Emberre nem káros

Gyakran megfogalmazott kérdés volt a helyi gazdák részéről, hogy ha a természetvédelmi területen nem húzódhat a vezeték, miként engedhetik az ő földjeikre, ahol termelés folyik, és emberek dolgoznak. Nadabán János, a Felügyelőség igazgatója kihangsúlyozta, hogy mai ismereteink szerint — védőtávolságon kívül — egy ilyen távvezeték az emberre nézve semmiféle egészségügyi károsodást nem okoz.

-->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!